JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronprinsen vil mer enn bare prat

Kronprins Haakon avviser at Verdens økonomiske forum kun er en prateklubb for eliten.

Han mener møtene i Davos gir gode resultater.

– Vi vil ikke bare klage over ting som ikke fungerer. Vi vil gjøre noe med dem, sier kronprins Haakon til NTB.

Han ble i 2005 utnevnt som en av forumets Unge globale ledere, og har etter hvert blitt en gjenganger på møtet. Det siste året har han hatt ansvaret for å koordinere innspill til en idédugnad kalt Global Redesign Initiativ. Målet er intet mindre enn å finne gode løsninger på de store utfordringene i verden.

– Det som er betegnende er at alle som er med i Young global leaders, er opptatt av å gjøre noe konkret for å forbedre verden. Det er kjempespennende. Det er mange positive ting som har sprunget ut av møtene i Verdens økonomiske forum. Det er bra at folk kommer sammen og snakker om viktige ting, sier kronprinsen.

Moralpoliti

To prosjekter som har kommet ut av arbeidet i Unge globale ledere, er Deworm the world og Table for two. Det første handler om å gi skolebarn medisiner mot markparasitter, det andre er et kombinert ernærings- og fattigdomsprosjekt.

– Kort fortalt går det ut på å tilby sunn og god mat i jobbkantiner i vestlige land og bruke en liten del av inntektene til å gi fattige mennesker i utviklingsland ernæringsrik kost. På samme tid bekjempes livsstilssykdommer i Vesten og ernæringsproblemer i utviklingsland, sier kronprinsen.

Selv er han engasjert i organisasjonen Global dignity, hvis mål er å understreke «den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv». Gjennom samtaler med blant andre skoleungdom, ønsker kronprinsen å få fram at verdighet blant annet er å ha frihet til å ta avgjørelser som berører eget liv.

– På hvilken måte kan arbeidet med å betone den enkeltes egenverdi knyttes an til den hjemlige debatten om det såkalte moralpolitiet?

– Vi skal ikke gå inn og kritisere noen. Vi er opptatt av å jobbe sammen med så mange som mulig, og se på hvordan vi kan gjøre hverandres liv bedre, sier kronprinsen.

– Dette handler om at vi, gjennom våre beslutninger, kan løfte andre mennesker og styrke deres verdighet. Gjennom samtalene med skoleungdom, blir begrepet verdighet veldig konkret og nyttig. Det er viktig å bidra til å lage et verdibasert fundament for samfunnet, sier han.

Klima

Kampen mot klimaendringene er et politisk spørsmål som engasjerer kronprinsen. Sammen med de andre skandinaviske tronarvingene fikk han med selvsyn se hvordan klimaendringene påvirker situasjonen i Arktis da han besøkte Grønland i mai i fjor.

Slike spørsmål preger dagsordenen i Davos også. Mange ble skuffet over klimatoppmøtet i København, og håper det neste toppmøtet i Mexico vil gi resultater.

– Klimaet er en av vår tids største utfordringer, men det er også en forutsetning for å oppnå andre mål. Å gjøre slutt på den ekstreme fattigdommen, handler for eksempel om vi klarer å håndtere klimaendringene i årene som kommer, sier kronprins Haakon til NTB.

Den Genève-baserte stiftelsen Verdens økonomiske forum (WEF) samler i år rundt 2.500 store navn fra politikk og næringsliv til toppmøtet i den sveitsiske alpebyen Davos. Blant verdenslederne som deltar i år, finner vi Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Spanias statsminister José Luis Zapatero, Brasils president Lula da Silva, kong Abdullah av Jordan og Israels president Shimon Peres. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse