JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil dømme unge til rusprogram

Ungdom som tas for narkotika bør dømmes til infoprogram om rusavhengighet og få tilbud om jevnlige urinprøver mot belønning.

christina.halvorsen@anb.no

Det foreslår stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp).

– Dersom man blir tatt med lettere stoffer i dag, får man et forelegg. Jeg vil heller at de unge blir pålagt å delta i et informasjonsprogram om rus, sier Kjos til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hindre rusavhengighet

Denne formen for straff bør først og fremst gjelde unge som blir pågrepet for første gang for besittelse eller bruk av narkotika. Poenget er å stanse en gryende ruskarriere hos ungdom, påpeker Kjos.

Kjos mener informasjonsprogrammet de unge pålegges skal vise rusavhengiges hverdag.

– Informasjonsprogrammet bør inneholde besøk i fengsler der det sitter folk som har brukt narkotika, besøk på rusinstitusjoner og lignende, mener Kjos.

Forslaget til finansiering av et slikt informasjonsprogram går ut på at den straffedømte selv betaler programmet, i stedet for at vedkommende får et forelegg.

Kjos sier ideen om et informasjonsopplegg kom opp etter et besøk i Paris for ett års tid siden, der flere Frp-politikere fikk se en lignende ordning.

Urinprøver i ett år

Samtidig vil Kjos også innføre en landsomfattende ordning med tilbud om urinprøver i kommunal regi i ett år for ungdom som tas første gang for besittelse eller bruk av narkotika.

– Gulroten skal være at narkotikadommen fjernes fra strafferegisteret dersom ungdommen leverer rene urinprøver i ett år, sier Kjos, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun mener det vil være lettere for de unge å avstå fra bruk dersom de er med i en slik ordning.

– Det er lettere å si «jeg kan ikke røyke hasj når jeg må levere urinprøve», sier hun.

– Samtidig gir et slikt prosjekt kommunen en unik mulighet til å følge opp ungdommer som også sliter med andre problemer, for eksempel hjemme eller på skolen, sier Kjos.

Øremerkede midler

Nå håper Kjos å få med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på laget.

– Et slikt opplegg har blitt prøvd ut i min hjemkommune Lørenskog, og et samlet kommunestyre har gått inn for å innføre det. Men så er det ikke penger til å sette i gang. Det må øremerkede midler til, sier Kjos.

Hun understreker at poenget med forslagene er å hindre at unge havner i rusavhengighet.

– Norge er et av landene i Europa med flest overdosedødsfall. Vi har snakket om de samme tingene i årevis. Nå må det handling til, sier Kjos. (ANB)

Annonse
Annonse