JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge sliter med muskelplager

Mange unge sliter med muskel- og skjelettplager som skyldes jobbsituasjonen.

olav.eilifsen@anb.no

Det er bakgrunnen for at Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) nå gjennomfører et eget prosjekt for å se nærmere på disse plagene blant unge arbeidstakere.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå har 20 prosent av alle arbeidstakere i Norge (mellom 16 og 66 år) muskel- og skjelettplager, som de mener helt eller delvis skyldes jobbsituasjonen. Selv om disse plagene er mest utbredt blant de middelaldrende arbeidstakerne, har også arbeidstakere i alderen 16-24 år slike plager.

Risikofaktorer

STAMIs nye prosjekt følger yrkesskoleelever fra 13 forskjellige videregående skoler i Oslo og omegn i overgangen fra skole til arbeidsliv.

Formålet er å undersøke de mekaniske og fysiske arbeidsbelastninger, men siden deltagerne følges over tid, kan man også si noe om hva de tar med seg av slike plager inn i arbeidslivet.

STAMI har allerede undersøkt endringer av muskel- og skjelettplager blant yrkesskoleelevene over en treårsperiode. Det viser seg at muskel- og skjelettplager er utbredt også i ungdomstiden, og det er betydelig flere jenter enn gutter som rapporterer smerte i nakke, skuldre og øvre del av rygg både før og etter inngangen i arbeidslivet.

Resultatene viser også at de som rapporterer om slike plager under skoletiden, har over tre ganger høyere risiko for å ha de samme plagene når de er i jobb tre år senere. Det kan tyde på at plagene til en viss grad tas med inn i arbeidslivet.

Forebyggende tiltak

Statens arbeidsmiljøinstitutt konkluderer derfor med at forebyggende arbeid er svært viktig for å redusere muskel- og skjelettplager.

Andelen eldre arbeidstakere øker, og det er et stort behov for å holde så mange som mulig i arbeid til pensjonsalder. Derfor er det viktig å begynne det forebyggende på et tidlig tidspunkt, kanskje allerede før ungdom går inn i arbeidslivet.

Unge arbeidstakere synes også å være mer utsatt for skader og ulykker i arbeidslivet. Aldersgruppen mellom 16-24 år angir i tillegg at de har tyngre fysisk arbeidsmiljø enn sine eldre arbeidskolleger.

Det at de unge arbeidstakerne er en spesielt utsatt gruppe i forhold til ulykker – og at muskel- og skjelettplager er utbredt allerede tidlig i karrieren – bør bidra til mer fokus på unge arbeidstakere både i forskningen og i det forebyggende arbeidet, mener STAMI.

Det er viktig dersom man skal gi unge mennesker en god start, slik at de kan stå så lenge som mulig i arbeidslivet og ikke risikere langtidssykmeldinger og uførhet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse