JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledigheten økte i januar

Ledigheten økte med 700 personer i januar.

Dette innebærer at 85.100 personer er registrert som helt ledige hos Nav, tilsvarende 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

– Stadig flere går arbeidsledige lenge, og en stor del av veksten i ledigheten skyldes at de som er gått ledige en stund, sliter med å komme i jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

De sesongjusterte tallene fra Nav viser en økning i ledigheten på 31 prosent i forhold til samme tidspunkt i 2009.

Unge menn

Ledigheten er høyest blant unge menn i alderen 20-24 år, med 8,0 prosent. Lavest ledighet har kvinner mellom 50 og 59 år med 1,5 prosent. Det siste året har ledigheten økt mest for menn i aldersgruppen 40-59 år.

Tallene fra Nav viser at det er mer enn dobbelt så mange arbeidsledige som har søkt jobb i et halvt til halvannet år sammenlignet med i fjor. Antall personer som melder seg ledige, ligger omtrent på fjorårets nivå.

Ledigheten har økt mest for ingeniør og IKT-yrkene (52 prosent), men disse gruppene ligger fortsatt lavt, med 1,2 prosent. Det er lavest ledighet innen undervisning med 0,8 prosent og høyest blant bygg- og anleggsarbeidere med 7,0 prosent.

Høyest i Finnmark og Oslo

Navs tall viser høyest ledighet i Finnmark med 4,2 prosent og i Oslo med 4,1 prosent, lavest i Sogn og Fjordane med 2,5 prosent og Akershus og Møre og Romsdal, begge med 2,7 prosent.

Det er blitt færre ledige stillinger innen alle yrkesgrupper det siste året. Sterkest nedgang har det vært innen jordbruk, skogbruk og fiske, et fall på 43 prosent.

DnB NOR Markets mener tallene ikke gir grunnlag for å si det er en endring i tendensen i det norske arbeidsmarkedet, heller ikke at Nav-tallene i seg selv vil få Norges Bank til å vippe i retning av renteheving i februar, mest på grunn av kronekursen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse