JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønne entreprenører

I formiddag startet «det store oppdraget» under den nasjonale gründercampen i Trondheim.

olav.eilifsen@anb.no

140 elever fra 32 videregående skoler i alle fylker skal nå konkurrere gjennom en lang dag og en enda lengre natt om hvem som klarer å levere den beste løsningen på oppdraget med temaet «Energi for framtida».

Etter delfinaler og finale i morgen formiddag, kåres den endelig vinneren kl 13 i morgen.

Oppdraget er en helt reell problemstilling og årets oppdrag har tittelen «Grønt entreprenørskap»

Bakgrunn

Oppdraget tar utgangspunkt i EUs fornybardirektiv.

Fornybardirektivet er et viktig element i EUs energi- og klimapolitiske pakke.

Direktivet pålegger blant annet EU-landene å øke sin gjennomsnittelige andel av fornybar energi fra 8,5 prosent til 20 prosent innen 2020.

Det er ennå ikke avklart hvilke konsekvenser dette direktivet vil få for Norge. I Norge er andelen av fornybar energi i dag om lag 60 prosent og et anslag er at andelen må økes til ca 74 prosent som en følge av direktivet.

Oppdraget

Selve oppdraget til de 140 ungdommene lyder slik:

«Norske myndigheter og bedrifter må i årene fremover jobbe bevisst for at en økt andel av fornybar energiproduksjonen og mer effektiv energibruk. Din bedrift skal komme opp med et produkt, en tjeneste, en kampanje, en prosess eller lignende som skal bidra til dette.»

Vurderingskriterier

I sin bedømming av produktene, kommer juryen vil legge vekt på tre vurderingskriterier:

- en god forretningsplan

- gode argumentasjonsrekker og robusthet i innholdet

- nytenkning

Løsningene kan enten basere seg helt nye teknologier, være nye løsninger for kjente teknologier, smartere bruk av eksisterende løsninger eller en kombinasjon av nytt og eksisterende.

Enova og UE

Det er energiforetaket Enova og Ungt Entreprenørskap (UE) som står bak Gründercamp 2010. I fjor ble elever i videregående skoler over hele landet utfordret til å være med å løse morgendagens energiutfordringer.

Og de beste av de til sammen 2.165 elevene som deltok, er nå samlet i Trondheim for å vise hva de virkelig duger til.

– Energi- og klimaspørsmål er langt fremme i samfunnsdebatten, og ungdom er samfunnsengasjerte. Jeg tror klimaengasjementet er forklaringen på den store oppslutningen det har vært om høstens gründercamper, sier Trine I. Haugaard, koordinator for videregående skoler i UE. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse