JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til hurtigutdannet politi

Verken politikere eller Politiets Fellesforbund har sans for Per Sandbergs (Frp) forslag om en alternativ, ettårig politiutdannelse.

Sandberg, som leder Stortingets justiskomité, mener politiets ressurser brukes feil. Han foreslo torsdag en kortere politiutdannelse for å skaffe flest mulig nye politifolk raskt.

– Flere års studier er unødvendig for å ta fingeravtrykk, for å etterforske og for å knipe råkjørere. Ett år holder i massevis. Du trenger ikke Politihøgskolen for å patruljere i gatene, mener Sandberg.

Frp-politikeren mener tidligere utenlandssoldater lett kan omskoleres til å patruljere Oslos gater. I tillegg synes han UP kan overlate trafikkontroller til andre og i stedet jakte på utenlandske bander.

– Nedvurderer politirollen

Leder Arne Johannessen er overrasket over Sandbergs forslag og kaller det en skivebom.

– Han nedvurderer det som kanskje er vanskeligst i hele politirollen når han sier at man knapt trenger ett års utdannelse for å patruljere i gatene og å drive med etterforskning. Å drive ordenstjeneste i det offentlige rom, der du skal håndtere alle mulige situasjoner og om nødvendig med bruk av makt, er noe av det mest krevende i politirollen, sier Johannessen til NTB.

Johannessen mener også Sandberg med sitt forslag om å bruke tidligere soldater som politi etter en kort tur innom skolebenken, rokker ved skillet mellom sivil politimyndighet og militærmakt.

Politisk motstand

Heller ikke de politiske reaksjonene som har kommet støtter Sandbergs forslag.

– Dette vil gi dårligere kriminalitetsbekjempelse. Vi trenger et politi som er kunnskapsrikt og kompetent. Med en ettårig politiutdannelse ender vi opp med et delt politi, hvor en stor del av politistyrken ikke kan gjøre den jobben politiet er satt til å gjøre, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl.

Dahl avviser at det finnes noen raske løsninger på manglende etterforskning og oppklaring av saker. Han vil i stedet avlaste politiet ved på overføre oppgaver som fangetransport, arrestforvaring og administrasjon til sivile aktører.

Også Jenny Klinge i Senterpartiet frykter et A- og et B-politi dersom det innføres en hurtigutdannelse for noen politioppgaver.

– For å opprettholde tilliten til politiet, er det vesentlig at folk vet hva de får når de henvender seg til politifolk. Uniformen må være entydig, sier Klinge. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse