JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke mer brutalt arbeidsliv

Fremskrittspartiet vil ikke være med på påstanden om at det økende sykefraværet skyldes et brutalisert arbeidsliv.

kjell.werner@anb.no

– Dette er en gedigen myte, sier stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg tror ikke at det norske arbeidslivet er mer brutalt enn det svenske, danske, nederlandske og for den saks skyld det finske. Her er jeg helt enig med den nye arbeidsministeren, Hanne Bjurstrøm, sier lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Aldersforskjell

– Mye kan tyde på at LO forsøker å skape en myte om at det norske arbeidslivet har blitt mer brutalisert. Det er en myte jeg ikke deler, sier Frp-talsmannen.

Eriksson viser til statistikk som forteller at sykefraværet de siste åtte årene har gått ned for alle arbeidstakere over 50 år, mens det har økt for aldersgruppen mellom 25 og 35 år.

– Hvis det hadde vært slik at arbeidslivet har blitt mer brutalt, så burde sykefraværet ha steget mest blant de eldre arbeidstakerne. De eldste ville ha merket det tøffest, sier Eriksson og viser til at fraværet for arbeidstakere mellom 25 og 35 år har økt med over 6 prosent siden 2001.

Kvinner sykest

Statistikken viser at sykefraværet har gått ned for alle årsklasser menn de siste åtte årene, mens det for kvinner under 35 år har økt med 12-13 prosent.

Eriksson har merket seg at fraværet har økt mye det siste året. Her er gjennomsnittsøkningen over 13 prosent.

– Men for arbeidstakere over 50 år har økningen vært langt mindre enn for aldersgruppen 25-35, forteller Eriksson og peker på at det i den sistnevnte arbeidsgruppen er snakk om 13-14 prosent økning det siste året.

Statistikken baserer seg på sykefraværsprosenten fra 2001 til utgangen av tredje kvartal 2009. (ANB)

Annonse
Annonse