JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– NRK-kutt truer journalistikken

NRK må kutte 100 årsverk i 2010 og nestlederen i redaksjonsklubben mener journalistikken i kanalen nå står i fare.

Nyheten om at 100 stillinger forsvinner slo ned som en bombe i redaksjonsklubben torsdag. Inntektsmessig har NRK lagt bak seg noen gullår. Kanalen har også vært skånet for finanskrisen. Men uforutsette høye utgifter gjør at kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas nok en gang må trekke fram kuttekniven.

Overrasket

– I de to årene fram til høsten i fjor reduserte vi bemanningen med nærmere 200. Nå er vi på vei oppover igjen. Framover året og utover høsten må vi derfor redusere bemanningen med omtrent 100 årsverk, sa Bjerkaas under et ledermøte torsdag.

Etter forhandlingsrunder i fjor ble det besluttet at over 80 ansatte måtte gå med sluttvederlag. Nestleder i redaksjonsklubben, Richard Aune, sier at nyheten om nye kutt kom som en overraskelse.

– Etter den forrige runden fikk vi inntrykk at vi var nede på det nivået vi skulle, og at det var kontroll over situasjonen. Vi er fryktelig skuffet over at ledelsen ikke har klart å se dette komme før, sier han til NTB.

Prioritering

Aune mener problemet er at ledelsen ikke evner å prioritere.

– De siste årene har vi hatt storsatsing på nett uten å nedprioritere på andre områder. Jeg mener vi kan forvente av en redaktør at når man satser på et produkt, må man prioritere noe annet ned. Slik det har blitt nå, vannes den journalistiske kvaliteten ut. Man må lage flere saker og fly fortere. Enkelte steder er det på grensa til hva som er journalistisk forsvarlig, sier Aune.

Ikke sluttpakker

Det er fortsatt uvisst hvilke stillinger som skal kuttes. Kommunikasjonsdirektør i NRK, Sigurd Sandvin, sier til Journalisten at ledelsen vil innlede drøftelsesmøte med NRK-klubbene for å finne ut hvor det skal nedbemannes. Han forteller at det både vil kuttes i redaksjonelle- og ikke-redaksjonelle stillinger, og at sluttpakker er uaktuelt.

– Det er ikke snakk om sluttpakker hos oss nå, i hvert fall ikke umiddelbart. Vi er en stor bedrift og regner med å få til nedbemanningen gjennom naturlig avgang, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse