JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støyende jobb for menn

Disse yrkene bør du holde deg unna dersom du frykter for hørselen.

runar.norstad@anb.no

Menn er mer utsatt for støy på jobben enn kvinner, viser ny undersøkelse.

Menn som er bygg- og anleggsarbeidere, verkstedsmekanikere, linjemontører, trearbeidere, gruvearbeidere, sjømenn (dekkmannskap), maskin – og motorreparatører og offiserer har dårligst hørsel, viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet.

Hørselstap er til en viss grad forbundet med hvilket yrke man har, og spesielt for menn over 45 år, bekrefter avdelingsdirektør Bo Engdahl ved Folkehelseinstituttet.

– Dette skyldes nok for en stor del at dette er de mest støyutsatte yrkesgruppene. Det viste seg også at det var en effekt av yrke selv etter at vi har tatt hensyn til selvrapportert støyeksponering i jobben. Dette tyder på at også andre yrkesrelaterte faktorer kan ha en betydning, for eksempel vibrasjoner, løsemidler og yrkesrelaterte sykdommer, sier Bo Engdahl.

– Nyttige resultater

Forskerne fant små effekter av yrke på hørselen til kvinner, noe som skulle tilsi at kvinner er mindre utsatt for støy i arbeidslivet. Yrkene som er hyppigst forbundet med hørselstap er også for en stor del mannsdominerte.

– Disse resultatene kan være nyttige for å vurdere hvilke yrker som har høyest risiko for hørselstap, og hvor det er aktuelt å gjøre nærmere undersøkelser med tanke på forebyggende tiltak, mener Bo Engdahl.

Hørselsproblemer

De mest utsatte yrkesgruppene hadde et gjennomsnittlig hørselstap på cirka 10 desibel (dB) i forhold til det som er normalt for alderen. Det yrkesrelaterte hørselstapet kommer i tillegg til et aldersbetinget hørselstap.

– Konsekvenser for den enkelte kan være vansker med å oppfatte tale og andre lydsignaler særlig i bakgrunnsstøy og under dårlige akustiske forhold samt vanskeligheter med å forstå tale via radio, TV, telefon og andre lydkilder hvis kvaliteten er dårlig, sier Bo Engdahl.

Studien viser at effekten av yrke var størst hos de eldste, noe som selvfølgelig kan skyldes at de har vært støyeksponert lengst. Det kan også skyldes at støy på arbeidsplassen er blitt redusert, og at arbeidstakere er blitt flinkere til å beskytte seg mot støy ved for eksempel bruk av hørselsvern.

Dataene i undersøkelsen er hentet fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) og fra Hørselsundersøkelsen i Nord-Trøndelag, som er en del av HUNT. (ANB)

Annonse
Annonse