JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kongelig åpning av terminal

Kong Harald åpnet fredag det som skal være verdens mest avanserte postterminal.

I 1976 foresto kong Olav åpningen av det nye Brevsenteret i Oslo sentrum. Fredag var det hans sønn kong Harald som sto for den høytidelige åpning av Posten Norges nye Østlandsterminal på Robsrud i Lørenskog - 14 kilometer unna Oslo sentrum.

Og det er en terminal som konsernsjef Dag Mejdell ubeskjedent kaller verdens mest avanserte postterminal. Lys og trivelig ser den også ut til å være. Den store produksjonshallen på 35.000 kvadratmeter domineres av de 2.100 kvadratmeter store vindusveggene.

Ca. 2,5 milliarder kroner har det kostet å bygge Postens nye hovedterminal, som skal styre all postdistribusjon i Norge. Vel 60 prosent av det norske postvolumet skal bli sortert her. To milliarder er brukt til byggeomkostninger mens vel 500 millioner kroner er investert i ny og delvis unik teknologi.

Krav til effektivitet

Det er i første rekke kravene til effektivitet, men også sikkerheten og miljøet for de ansatte, som har drevet Posten Norge ut av Oslo sentrum og til Robsrud i Lørenskog. I 2004 begynte Posten arbeidet med å utforme en ny terminalstruktur. Det resulterte i at de tidligere 32 postterminalene rundt om i Norge i dag er redusert til ni.

Anlegget blir daglig arbeidsplass for vel 2.300 ansatte fra 75 nasjoner. Ifølge Dag Mejdell skaper dette et unikt arbeidsmiljø og det han kaller et inspirerende mangfold.

Det er maskinene som gjør brorparten av sorteringsjobbene - ni av ti brev vil gå lynkjapt gjennom maskinene. På plass er kommet ti småbrevmaskiner som hver sorterer 40.000 brev i timen, to multisorterere som sorterer bunter og brev som ikke har standard format med 9.500 brev i timen, og to storbrevmaskiner som sorterer 24.000 sendinger per time.

Fremst i verden?

Konsernsjef Dag Mejdell mener at den nye Østlandsterminalen skal bidra til å gjøre Posten Norge til ett av de mest fremtidsrettede post- og logistikkonsernene i verden.

Terminalen vil revolusjonere postvirksomheten og gi et bedre posttilbud i hele Norge, fastslår konsernsjefen.

– Industrialiseringen av Posten er nødvendig for at selskapet skal kunne levere posttjenester av høy kvalitet også i fremtiden. Lavere brevvolumer stiller krav til mer effektiv postdistribusjon. Omleggingen til en ny terminalstruktur er beregnet å gi kostnadsreduksjoner på nærmere en halv milliard kroner årlig, mener Mejdell.

Han sier at Posten i flere år har arbeidet målrettet for å redusere sykefraværet, og målet er at Østlandsterminalen skal være et flaggskip innen helse, miljø og sikkerhet, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse