JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp-nei til nye universiteter

Frp vil ikke ha flere universiteter her i landet.

– Vi har mange nok universiteter allerede. Det holder med sju universiteter, sier stortingsrepresentant Tord Lien (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– De universitetene vi har må styrkes for å nå opp i internasjonal konkurranse. Dagens høyskoler må fokusere på den viktige profesjonsutdanningen. De bør ikke strebe etter å bli universiteter, sier Frp-talsmannen.

Tord Lien mener at det er i overkant råflott med sju universiteter for en norsk befolkning på 4,8 millioner.

Tre spydspisser

– Bare tre av våre universiteter holder et nivå og har en bredde som gjør dem til interessante aktører og spydspisser internasjonalt for kunnskapsnasjonen Norge, sier Lien og sikter til universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim.

– De fire andre universitetene kunne strengt tatt vært uten universitetsstatus, for fagmiljøene der gjør dem bare nasjonalt og regionalt relevante, sier Lien.

– Høyskolene utfører en veldig viktig oppgave med å utdanne ingeniører, lærere, sykepleiere og en lang rekke andre viktige akademikere. Dette er grupper som er sentrale for velferd og verdiskapning i kommunene og i næringslivet i distriktene, påpeker han.

Feil konkurranse

Tord Lien oppfordrer høyskolene til å rette fokuset riktig vei.

– Det blir feil å innlede en konkurranse mellom landsdeler og fylker internt i Norge om å få flest universiteter. Det er mot utlandet vi må rette blikket. Det er konkurransen mot Kina, India, USA og Storbritannia som er utfordringen, sier Frp-talsmannen.

Han ønsker å legge død ideene om nye universiteter.

– Det pågår prosesser der høyskoler i Nordland, Møre og Romsdal, Telemark, Hedmark/Oppland, Vestfold/Buskerud pluss Akershus har som mål å oppnå universitetsstatus. Så vidt jeg skjønner er det bare Høyskolen i Østfold som ikke har hevet seg på denne bølgen, sier Lien.

Har mulighetene

Han mener at høyskoler har gode muligheter til å slå igjennom selv om de ikke får universitetsstatus.

– Noen høyskoler har valgt å spesialisere seg innen en eller noen få disipliner og lykkes veldig godt med dette. Det beste eksemplet er høyskolen i Molde som har oppnådd status som vitenskapelig høyskole i logistikk. På denne måten har høyskolen i Molde fått en nasjonalt ledende rolle innen logistikkfaget, primært knyttet opp mot oljenæringen, sier Lien.

Han peker på at det i framtiden vil bli stort behov for lærere, sykepleiere og ingeniører.

– Ved høyskolene skjer det allerede viktig forskning i disse profesjonsfagene, så disse høyskolene trenger derfor ikke universitetsstatus, hevder Lien.

Arbeidsdeling

Han mener at dagens arbeidsdeling mellom høyskoler og universiteter må opprettholdes.

– Høyskolene bør fokusere på sin hovedoppgave som er å produsere forskningsbasert profesjonsutdanning, mens universitetene skal satse på forskning og forskningsrettet utdanning, sier Lien.

Han advarer samtidig den rødgrønne regjeringen mot å spare seg til fant.

– For lite midler til forskning gjør allerede i dag at de beste og mest motiverte forskerne velger å jobbe utenfor offentlige institusjoner, sier Tord Lien. (ANB)

Annonse
Annonse