JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF drøfter venstresving

Midt i selvransakelsen etter det svake valgresultatet kan Kristelig Folkeparti ha begynt den lange marsjen mot venstre.

– Våre velgere og medlemmer åpner for å samarbeide begge veier. Et sterkt sentrum er hva de fleste ønsker, men så fordeler det seg ganske likt mellom dem som vil samarbeide med Arbeiderpartiet og dem som vil ha et samarbeid med Høyre. Men fortsatt er det nok en overvekt som holder fast ved Høyre, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen til NTB.

Hun leder strategiutvalget som i tiden fram mot 1. oktober skal finne ut hvordan Kristelig Folkeparti kan tiltrekke seg nye velgere uten å miste sin egenart.

– Ulike samarbeidsmuligheter er en viktig del av debatten, sier Eriksen.

Fløypartiene

I helgen ble spørsmål som disse ivrig diskutert under KrFs lokalpolitikerkonferanse i Stavanger. Til grunn for debatten ligger en større velger- og medlemsundersøkelse partiet har utført.

– Den viser at det også finnes dem i partiet som åpner for et samarbeid med Fremskrittspartiet, men jeg hadde ærlig talt trodd at de var flere. Tvert imot utpeker Frp seg som et parti mange absolutt ikke vil samarbeide med, i likhet med SV, sier Eriksen.

Hun medgir at det har vært tunge tider i partiet etter valget i fjor høst. Oppslutningen på 5,5 prosent var den dårligste i KrFs historie, og avisene preges av svake meningsmålinger og antydninger om dårlig personkjemi i partiledelsen.

– Det er ikke få krisespørsmål jeg får om dagen, men jeg mener stemningen i partiet er i ferd med å snu. Jeg var utrolig mismodig etter valget, og gikk rett i kjelleren, men nå handler det om å gjøre noe med situasjonen, sier hun.

Takhøyde

Ett av hovedspørsmålene Eriksen og de andre i strategiutvalget stiller seg, er hvordan partiet kan legge til rette for en bred debatt, uten at folk havner i skyttegravene.

– Takhøyden er stor i KrF når det kommer til å diskutere politikk. Men mange blir svært følelsesmessig engasjert når andre og mer strategiske spørsmål bringes på banen. Da er det lett å havne i en bås, sier Eriksen.

Mange i KrF ønsker en debatt om så vel bekjennelsesparagrafen som selve partinavnet. Dette er spørsmål som tradisjonelt har vært svært betente.

– Utfordringen blir å finne ut hvordan vi kan tiltrekke oss nye velgere og tillitsvalgte og samtidig bevare vår identitet som parti, sier hun.

Da KrF-leder Dagfinn Høybråten talte under lokalpolitikerkonferansen på fredag, understreket han at partiet må tåle «et mangfold av synspunkter der svarene ut fra et kristent verdisyn ikke er entydige».

– Altfor ofte ender debatter opp i en sortering av svart og hvitt, sa Høybråten.

Ingen lederdebatt

Når KrF på enkelte meningsmålinger ser 4-tallet, blir spørsmålet om partileder Dagfinn Høybråtens rolle aktualisert. Men dette er ikke noe tema for strategiutvalget, sier Dagrun Eriksen.

– Da vi evaluerte valgresultatet i 2003, kastet vi oss over alle spørsmål umiddelbart og samtidig. Det ble en uryddig prosess, så derfor holder vi alle nominasjoner helt utenom diskusjonen denne gang, sier hun.

Valgforsker Bernt Aardal sa før helgen til NTB at KrF befinner seg inneklemt i sentrum sammen med et sterkt krympet Venstre, og mangler handlingsrom. Men handlingsrommet kan øke betraktelig dersom den rødgrønne regjeringen sprekker.

– En slik situasjon vil velte om på alle posisjoner. Vi har vært konstruktive i slike sammenhenger før, og har god tradisjon for budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet. Også som stortingspolitiker skulle jeg ønske at regjeringen sprekker. Flertallsregjeringen har overført makt fra Stortinget til de lukkede rom, og det er ikke bra, sier Eriksen. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse