JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter LO feiger ut om likelønn

Radikale deler av fagbevegelsen frykter at LO vil feige ut i kampen om likelønnspotten på 3 milliarder kroner.

– LO-ledelsen utviser en lunkenhet i denne saken som gjør meg meget urolig. Jeg blir rett og slett ikke klok på argumentene mot en likelønnspott, sier Arne Byrkjeflot, leder av LO i Trondheim, til NTB.

Han avviser at en slik pott kun vil komme utdanningsgruppene til gode, slik mange framstiller det som.

– Høyskolegruppene nevnes i et regneeksempel i forslaget fra likelønnskommisjonen. Men forslaget omfatter også andre grupper. Det er rett og slett ikke mulig å utjevne lønnsforskjellene mellom menn og kvinner gjennom ordinære tariffoppgjør, uten bidrag fra staten. Krav om likelønn blir bare tull uten en statlig likelønnspott, sier Byrkjeflot.

– Historisk mulighet

Trondheimskonferansen, som springer ut av det radikale miljøet av LO-tillitsvalgte i Trøndelag, samlet i helgen nær 600 delegater fra hele landet. Der ble det vedtatt å jobbe for en statlig likelønnspott på 3 milliarder kroner ved hvert tariffoppgjør inntil målet om likelønn er oppnådd.

– Vi har en historisk mulighet til å få gjort noe med kvinnelønnen nå. Likelønnskommisjonen har foreslått en pott på 3 milliarder og regjeringen har lovet å bidra dersom partene i tariffoppgjøret gjør sin del av jobben. Det hviler et stort ansvar på ledelsen i LO, Unio og YS, sier Byrkjeflot.

Han mener LO-ledelsen vil få store problemer med kvinnene i egen organisasjon dersom kampen for likelønn mislykkes.

– Likelønnskampen er den eneste offensive kampen fagbevegelsen fører i øyeblikket. Både når det gjelder sykelønn, pensjon og uføretrygd er oppnådde rettigheter under press, sier Byrkjeflot.

Motstand

Representantskapet i LO møtes 23. februar for å meisle ut kravene i årets tariffoppgjør. At det skal fremmes krav om likelønn, er det bred enighet om i landets største fagorganisasjon. Men forslaget om en egen likelønnspott møter massiv motstand i Fellesforbundet og også i deler av LOs øverste ledelse.

– Mange av kravene som Trondheimskonferansen samlet seg om, går på tvers av LOs vedtak. Men likelønnsdebatten ble mer nyansert enn jeg fryktet på forhånd, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen til NTB.

Hun understreker at LO gjerne ser at det kommer statlige penger inn i oppgjøret, men avviser tanken om en likelønnspott.

– Målet er å tette gapet mellom menns og kvinners lønn, men utfordringene er ulike i stat, kommune og privat sektor. En likelønnspott vil bare være til hjelp for et bestemt sjikt av kvinnelige arbeidstakere, hevder Kristiansen.

Taktikk

Selv om det også er saklig uenighet mellom LO-ledelsen og miljøet i Trondheim i forskjellige spørsmål, er det først og fremst når det kommer til taktikk og forhandlingsstrategi at ulikhetene kommer til syne. Der LO sentralt søker samarbeid og kompromisser, har Byrkjeflot og hans meningsfeller en mer konfronterende linje.

– Det er ikke alltid klokest å stå på barrikadene når man er i en forhandlingssituasjon, sier Kristiansen.

Kravet om 3 milliarder kroner ved hvert tariffoppgjør framover, rimer uansett dårlig med signalene fra finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om at det nå er på tide å stramme inn offentlig pengebruk.

– Motstanden mot en likelønnspott er stor på toppen i Ap. Men jeg håper jo ikke at LO-ledelsen løper Arbeiderpartiets ærend i denne saken, sier Byrkjeflot. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse