JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kan ha risikert karrieren

KrF-nestleder Inger Lise Hansen kan bevisst ha satt sin politiske karriere på spill, mener partihistoriker Kåre Olav Solhjell.

– Det hun målbærer er ikke fremmede synspunkter i partiet, men det kan være at hun satser sin politiske framtid på en debatt som er viktig for henne, sier Solhjell til NTB.

Han er selv aktiv i KrF som varaordfører i Gol kommune. I 2008 skrev han partiets historie i boka «Tru og makt». Det er med andre ord få i landet som kjenner KrF bedre enn ham.

– Det har hele tiden vært fløyer i Kristelig Folkeparti, og da partiet var stort kunne man finne forbundsfeller og leve side om side. Men nå er partiet så lite at det før eller senere er nødt til å bli en større konfrontasjon mellom konservative og mer liberale krefter, sier Solhjell.

Mange ute

Han tror Inger Lise Hansen kan ha funnet tiden moden til en grundig debatt om partiets framtid.

– Hvis partiet ikke moderniserer seg, kan det ende med at hun ikke finner motivasjon til å fortsette. Mange som deler hennes syn i ulike spørsmål, er allerede ute av partiet, sier han.

Ifølge Solhjell står KrF i fare for å bli et rent vestlandsparti.

– Det er utjevningsmandatene som sikrer KrF representasjon på Østlandet. Partiets hovedkurs er fremdeles den Lars Korvald staket ut da han slo fast at KrF skulle være kristenfolkets parti. I all hovedsak har KrF vært et religiøst parti for aktivt troende, men tidene er i ferd med å forandre seg, sier Solhjell.

Han sikter til at de ulike religiøse foreningene som KrF tradisjonelt har hentet velgere og tillitsvalgte ifra, er på vikende front.

– Forenings–Norge skrumper inn, og det gir KrF et praktisk problem når det kommer til rekruttering, sier Solhjell.

– Forsiktig linje

Ifølge KrF-historikeren har partileder Dagfinn Høybråten, i likhet med Kjell Magne Bondevik, utvist stor forsiktighet i møtet med den konservative delen av partiet.

– Bondevik var forsiktig med å utfordre fløyene, og Høybråten har nokså konsekvent unnlatt å provosere de konservative. De som reagerer kraftigst på uttalelsene til Inger Lise Hansen, hører nok hjemme i nettopp slike konservative miljøer, og disse finner vi flest av på Vestlandet, sier han.

Solhjell understreker for ordens skyld at han personlig helst hadde sett at KrF begrunner sine standpunkter politisk, framfor å vise til Bibelen.

– Det er min mening som KrF–medlem, sier han.

KrFs andre nestleder Inger Lise Hansen sendte søndag sjokkbølger inn i eget parti ved å ta til orde for en ny politikk overfor Israel, si ja til borgerlig vigsel av homofile og gå inn for å opprette polutsalg i hver kommune. I tillegg mener hun at tiden er inne for å fjerne partiets spesielle bekjennelsesparagraf, slik at også ikkekristne kan inneha tillitsverv i KrF. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse