JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktigere enn dommen

NHO og de ni verftene som i mars gikk til sak mot Staten og Tariffnemnda gikk på et knusende tap. Men krigen er ikke vunnet.

Etter begjæring fra LO og Fellesforbundet vedtok Tariffnemnda i oktober 2008 allmenngjøring i verftsindustrien. Det falt NHO tungt for brystet. Sammen med ni berørte verft tok NHO saken til rettsapparatet for å få avklart om det var begått feil i saksbehandlingen og om vedtaket var i strid med EØS-retten. Fredag falt den klare dommen i Oslo tingrett som avviste arbeidsgivernes påstander.

Håkon Angell, nestleder i LOs juridiske avdeling vurderer dommen slik: ”Retten slår fast det vi hele tiden har ment, nemlig at allmenngjøringsloven og Tariffnemndas praktisering av denne er i samsvar med EØS-retten. Det innebærer at det er opptil norske myndigheter å definere hva som kan anses som minstelønn. I en allmenngjøringsforskrift er det også adgang til å anvende lønns- og arbeidsvilkår som følger av overenskomsten selv om disse gir et høyere beskyttelsesnivå enn det som ellers følger av lovgivning”.

For mange norske arbeidstakere ville en negativ dom kunne blitt dramatisk. Sosial dumping har de siste årene blitt et velkjent begrep. LO-Aktuelt og andre fagblader skriver stadig om mennesker som nærmest utfører slavearbeid. Allmenngjøring som verktøy er derfor helt nødvendig for fagbevegelsen sin mulighet til å bekjempe uverdige lønns- og arbeidsvilkår.

Men den kampen står også i andre sektorer enn de som tradisjonelt er konkurranseutsatt. Sykepleierforbundets pågående streik for en tariffavtale med minstelønnsbestemmelser og tilfredsstillende sosiale ordninger, viser at lønn og arbeidsvilkår er utsatt alle steder hvor arbeid konkurranseutsettes. Arbeidsgivere har det samme fokuset enten de leder et verft eller et sykehjem. Som Einar Fjellvik kommenterte her i forrige uke: ” Vinner NHO Service den pågående striden med Sykepleierforbundet, vil sykehjem som melder seg inn i NHO kunne slippe unna med tariffavtaler som verken har minstelønnsregler eller sosiale bestemmelser.” Det gir naturligvis disse NHO-organiserte bedriftene et stort konkurransefortrinn framfor de som har anstendige lønns- og arbeidsvilkår, påpeker Fjellvik.

Allmenngjøring er viktig. Men enda viktigere er det at vi har en sterk fagbevegelse som kan måle krefter med arbeidsgiverne enten det er over forhandlingsbordet eller i foran en domstol.

Annonse
Annonse