JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Helt uakseptabelt

Det er uakseptabelt at norske offiserer hjalp Skah-barna med å rømme, ifølge forsvarsminister Grete Faremo.

Norske myndigheter hevder de ikke hadde noe med saken å gjøre.

Norske myndigheter verken visste om, deltok i eller bidro til aksjonen som førte barna til Khalid Skah ut av Marokko og hjem til Norge. Det framholdt utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han mandag ettermiddag orienterte pressen om sin og utenrikstjenestens befatning med den omstridte bortføringssaken.

Myndighetene skal heller ikke ha hatt kjennskap til at to offiserer ved marinejegerkommandoen aktivt deltok i den dramatiske flukten. Utenriksdepartementet varslet Forsvarsdepartementet om opplysningene først da de framkom i debrifingen i ettertid.

I halvåret som er gått siden er det ifølge Faremo blitt gransket og undersøkt for å bringe faktum på det rene.

– De to offiserene ser ut til å være en del av et privat nettverk av personer med tilknytning til Forsvaret og politiet. Deres innblanding er helt uakseptabel, sa Faremo under pressekonferansen.

Seilte fra Spania

Hun framholdt at det siste halve året er blitt brukt til å ettergå opplysningene og at det har vært nødvendig å bruke så mye tid. Mens de hadde ferie ble de to offiserene rekruttert av en tidligere politimann som var en slags rådgiver og hjelper for barnas mor, Anne Cecilie Hopstock.

Oppdraget var å seile fra Spania til Marokko, plukke opp barna og seile tilbake igjen. Det var ikke militært utstyr om bord, og de skal ikke ha brukt sin spesialkompetanse fra militæret.

– De ble rekruttert den 19. juli i fjor og ble «kvittert» ut igjen 24. juli. Alt dette skjedde mens de var på ferie, sa Faremo.

Politimannen blir omtalt som organisator, medhjelper og personen som tok imot barna på morens vegne da de forlot ambassadebygningen i Rabat, ifølge Faremo. Mannen var godt kjent for ambassaden og utenrikstjenesten.

Advarte mot aksjon

Ifølge Støre hadde UD advart mot å ta barna ut av landet i en eller annen form for rømningsaksjon. Utenrikstjenesten hadde gjentatte ganger vært i kontakt med barna og moren i løpet av 2008 og 2009 vedrørende forholdene barna levde under.

Støre ønsket i kontakt med sin marokkanske kollega å få en rettslig kjennelse som ga moren rett til å bringe barna hjem til Norge. Det skulle imidlertid aldri gå så langt. Tre dager etter at Støre åpnet ambassaden for barna, forlot de den igjen – i bilen til en av ambassadens ansatte.

– På grunn av de groveste trusler fra barnas far, fant jeg det helt rimelig at en av ambassadens ansatte valgte å kjøre dem et stykke for å møte en kontaktperson, sa Støre.

Departementene gransker

Utenriksministeren har tidligere redegjort for denne historien, men uten å nevne den spesielle kjøreturen – som fra marokkansk side kan utgjøre det som innebærer at norske myndigheter har deltatt i aksjonen.

Det kan fort brygge opp til diplomatisk krise mellom de to landene, hvis det viser seg at ambassadens innblanding gikk for langt.

Det hviler er stort forbehold over mandagens pressekonferanse. Både Faremo og Støre legger historien til grunn, men vil nå granske hele saken. De utelukker ikke at det vil framkomme nye og for offentligheten ukjente opplysninger.

– Hvis det framkommer ny informasjon, så må jeg til bunns i det. Det er mitt ansvar, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse