JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever tydelig politikk i nord

Høyres Ivar Kristiansen etterlyser en tydeligere nordområdestrategi fra regjeringens side.

– Vi må få en litt strammere nordområdestrategi der det brukes mindre ord og gjøres klarere prioriteringer på hva som er viktigst, sier stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag tar Kristiansen saken opp i en interpellasjon til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Her viser Høyre-representanten fra Nordland til at flere land har utformet egne strategier for nordområdene og Arktis. Det gjelder land som USA, Russland, Danmark og Island. I tillegg har også EU-kommisjonen kommet på banen.

Geografi og sak

Kristiansen vil vite hvordan utenriksministeren vurderer disse strategiene målt opp mot norske interesser og målsettinger for bruk og beskyttelse av Arktis.

– Jeg håper også at utenriksministeren kan gi en klarere forståelse av hva nordområdebegrepet omfatter. Vi må få en tydeliggjøring på hva som er norsk nordområdepolitikk geografisk og saksmessig. Dagens strategi er for altomfattende, sier Høyre-representanten.

– Hva skal kuttes ut i strategien?

– Det har jeg ikke noe klart svar på nå, men vi må stramme opp strategien slik at den blir tydeligere på energi og industri. Min kritikk har ikke noe spesiell brodd mot verken utenriksministeren eller regjeringen, presiserer Kristiansen.

Stor oppmerksomhet

– Det er likevel grunn til å summere opp hva som har skjedd siden statsminister Jens Stoltenberg satte nordområdene på kartet med sin tale på NHOs årskonferanse i 2006. Hvordan skal vi navigere i tiden framover? Jeg er glad for at regjeringen har fått til mye politikk for nordområdene. Vi har fått oppmerksomhet om mange viktige spørsmål de siste årene, sier Kristiansen.

– Samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved om strategien på flere områder blir for teoretisk og går over hodene på folk flest i den nordlige landsdelen. Derfor må vi få en avgrensing, legger han til.

Forventer avklaring

Som medlem av utenriks- og forsvarskomiteen er Kristiansen også interessert i sikkerhetspolitikken og ser fram til avklaring på grensetvisten med Russland i Barentshavet og de folkerettslige spørsmålene om sokkelen rundt Svalbard.

– Men det dreier seg om en region hvor det likevel har vært fred og fordragelighet i årevis. Vi må ikke foreta oss noe overilt som kan eskalere fram en annen situasjon. Derfor er det så viktig å tilpasse vår nordområdestrategi ti det som skjer i Russland, USA, EU og Nato, sier Kristiansen. (ANB)

Annonse
Annonse