JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt for Hurum Paper Mill

Styret i Hurum Paper Mill besluttet i dag å legge ned den tradisjonsrike papirfabrikken. De ansatte fikk beskjeden på allmøtet i ettermiddag. 67 ansatte vil miste sitt levebrød.

Fabrikken på Tofte er den eneste i Norge som gjenvinner drikkekartonger. Slik det ser ut nå blir den også den siste. Den statsstøttede returordningen "Skyll, brett og stapp" står dermed uten mottaker.

Stenger ved årsskiftet?

– Situasjonen er helsvart. Det er snakk om styrt avvikling. Innen 1. oktober skal alle ansatte ha fått oppsigelsen, sa klubbleder Vidar Israelsson da magasinett.org tok kontakt. Bedriften lukker trolig portene rundt årsskiftet.

67 mennesker mister jobbene sine. Hvor mange som vil få seg nytt arbeid, er høyst uvisst.

– Her på Hurum er det ikke så tykt med arbeidsplasser, sier Israelsson.

Skuffet over Solheim

Israelsson er spesielt skuffet over det politiske Norge og miljøvernminister Erik Solheim (SV) som det ikke har vært mulig å få svar fra.

– Fellesforbundet, bedriften og klubben har helt siden august prøvd å komme i kontakt med statsråden, men vi har ikke hørt noen ting.

Klubblederen mener at regjeringen kunne gjort mye for å bidra til at Hurum Paper Mill hadde kommet på rett kjøl igjen.

– Det blir meningsløst å starte en returordning og så ikke følge opp. Nå kan folk bare kaste melkekartongene i søpla. Ingen vits i å bruke energi på å skylle dem, poengterer klubblederen.

Brukte 50 millioner på ett år

De nye eierne som trådte til for ett år siden, CG Holding AS med Atle Brynestad i spissen, ga bedriften ett år til å komme på fote. Det året var ute 1.september.

Israelsson klandrer ikke de nye eierne.

– De har gjort om bedriften fra bulkprodusent til leverandør av ferdige miljøprodukter og brukt nesten 50 millioner på oss. Det får være grenser for hvor lenge Brynestad skal holde det gående alene, understreker klubblederen.

Vil ikke kjøpe miljøpapir

Hurum Paper Mill har ikke gått med full kapasitet den siste tida, og klubbleder Vidar Israelsson sa at dette har sin begrunnelse i manglende ordre da årsresultatet for 2007 ble lagt fram.

– Det norske folket vil jo ikke kjøpe produktet vårt, miljøpapir fra resirkulerte melkekartonger, og det er klart at vi ikke kan gå på 60-70 prosents kapasitetsutnytting uten at det får konsekvenser.

Helt til det siste var bedriften ute i markedet med miljøproduktene sine, men det var for få som viste interesse til at bedriften kunne greie seg.

– Bokkjeden Notabene kastet ut sine plastikkposer og brukte våre miljøposer, men det ble altfor lite, avslutter Israelsson.

Annonse
Annonse