JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Full sykmelding kun unntaksvis

IA-ekspertgruppen foreslår at delvis sykmelding skal bli hovedregelen.

Full sykmelding bør bare benyttes unntaksvis ved langtidsfravær, mener gruppen.

Regjeringens ekspertgruppe for et inkluderende arbeidsliv (IA) har arbeidet med forslag for å få ned sykefraværet. Gruppen kommer med en rekke forslag til tiltak som kan bidra. En ordning med gradert sykmelding og omstrukturering av finansieringen av langtidssykefravær skal gi arbeidsgiverne «sterkere insentiver for å forebygge langtidsfravær og utstøtning».

Utvalgets rapport ble overlevert arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) onsdag.

Gruppen tar også til orde for å forlenge egenmeldingsperioden til ti dager - tilsvarende perioden gruppen foreslår skal finansieres av arbeidsgivere.

– Hardt og intenst

Partene som forhandler om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv, skal legge forslagene i rapporten til grunn i den videre prosessen. Den nye avtalen skal tre i kraft 1. mars.

– Vi har jobbet hardt og intenst i to måneder med denne rapporten, sa utvalgets leder Arnstein Mykletun, som er professor ved Folkehelseinstituttet, da han overleverte rapporten.

I de videre forhandlingene vil det trolig være vanskelig for partene å komme med nye store grep som ikke ligger inne i tiltakene ekspertgruppen forslår. Gruppen har vært i dialog med partene underveis.

– Vi har en god og konstruktiv dialog med partene i arbeidslivet. Jeg har derfor tro på at vi skal bli enige om veien videre innen fristen vi har satt for oss selv 1. mars, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap)

Ti dagers egenmelding

Gruppen foreslår blant annet å:

* Redusere arbeidsgivernes periode til ti dager, samt utvide egenmeldingsperioden fra tre til ti dager.

* Staten betaler fra den ellevte dagen til åtte uker ut i fraværet. Deretter må arbeidsgiver ta 20 prosent av regningen ved full sykmelding.

* Men staten tar hele regningen hvis det blir brukt såkalt gradert sykmelding som innebærer at den ansatte jobber minst 20 prosent, tilsvarende en dag i uka.

* Oppfølgingen fra arbeidsgiver og Nav overfor den sykmeldte skjerpes.

Viktige innspill

– Ekspertgruppen har kommet med mange viktige innspill til regjeringens drøftinger med partene i arbeidslivet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Han gjentar at det fortsatt skal være full lønn under sykdom og at arbeidsgiverens samlede kostnader ikke skal økes.

– Samtidig er det bred enighet om behovet for å redusere sykefraværet. Fraværet er for høyt og veksten det siste året er bekymringsfull. Ekspertgruppens forslag gir mange viktige innspill til våre felles drøftinger med partene i arbeidslivet om en ny IA-avtale, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse