JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil hasteinnføre skjerpede straffer

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ha strengere straffer for vold i nære relasjoner.

En ny lov skal presenteres Stortinget før påske.

Kampen mot vold i nære relasjoner har vært en av Storbergets hjertesaker som justisminister. På en pressekonferanse torsdag sa han at han vil ha skjerpede straffer for familievold så fort som mulig.

– Vi vil legge fram et forslag om skjerpede straffer, allerede før den nye straffeloven trer i kraft i 2014. Dette bør settes i kraft raskt, og forslaget vil være klart rundt påske, sier Storberget.

Oppjusterer den gamle

Det nye forslaget innebærer at den gamle straffeloven oppjusteres, i påvente av at den nye - som allerede er vedtatt - skal tre i kraft.

– Vold i nære relasjoner er det mest utfordrende kriminalitetsområdet vi har, med størst mørketall og mest utrygghet. Særlig rammer dette kvinner og barn, sier Storberget.

Justisministeren sa at det hver uke er 1.600 barn og unge i Norge som blir berørt av vold mot seg selv eller noen i familien. Og dette tallet er bare toppen av isfjellet, sa han.

Langt på vei

I 2008 utviklet regjeringen handlingsplanen «Vendepunkt», med 50 tiltak som skal forebygge familievold. Tiltakene skal innfris i løpet av 2011, og ifølge statusrapporten er man kommet langt på vei.

– Tall fra politiet viser at antallet saker innenfor dette kriminalitetsfeltet har økt betraktelig de siste to årene. Dette tolker vi som et signal på at det er blitt lettere å si fra, sier Storberget.

Barnehus i alle regioner, døgnåpen alarmtelefon for barn, utvidede ordninger med bistandsadvokater og voldsoffererstatning, samt familievoldskoordinatorer i alle politidistrikter er noen av punktene regjeringen har fått igjennom de siste to årene.

En viktig del av regjeringens arbeid er også å hjelpe de som utøver vold. Hjelpe- og behandlingstilbudet til personer med volds- og aggresjonsproblemer er gjort landsdekkende, blant annet gjennom stiftelsen Alternativ til Vold.

Brev til kommunene

Med seg på pressekonferansen hadde Storberget barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV), helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Under pressemøtet signerte de fem ministerne et brev til alle landets kommuner, som blir oppfordret til å lage handlingsplaner og å få ut informasjon om vold i nære relasjoner.

– Kommunene har en unik mulighet til å nå ut til hver enkelt, og spiller en veldig viktig rolle når det gjelder å informere om og koordinere arbeid mot vold mot kvinner og barn, forklarte Liv Signe Navarsete. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse