JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjøres til Sverige

Gjenvinningen av drikkekartonger fortsetter selv om Hurum Paper Mill er tvunget til å avvikle driften. Kartongene kjøres til Sverige og Finland, melder Grønt Punkt Norge AS som administrerer returordningen.

– Vi har sikret avsetning i Sverige og Finland for det som Hurum har mottatt til nå. Det er viktig at folk fortsetter å levere inn kartongene til gjenvinning, skriver Kari-Lill Ljøstad, markedssjef i Grønt Punkt Norge AS, i en mail til magasinett.org.

Til nå er utsorterte drikkekartonger stort sett blitt levert til Hurum Paper Mill på Tofte, men det er det snart slutt på etter styrets vedtak fra i går.

Kjøres til Sverige og Finland

Det faktum at Hurum Paper Mill AS har besluttet å legge ned sin virksomhet vil ikke få konsekvenser for gjenvinning av drikkekartonger i Norge, heter det i en pressemelding fra Grønt Punkt Norge. To papirfabrikker i Sverige og en i Finland kan ta i mot innsamlede drikkekartonger fra Norge og bruke dem i sin produksjon av nye papirprodukter.

– Vi er selvsagt lei oss for at Hurum Paper Mill ikke oppnår den ønskede lønnsomheten, men dette vil ikke få konsekvenser for returordningen på kartong. Returkartongen er en råvare for papirindustrien, og vi har gjennom flere år hatt god kontakt med andre fabrikker som også tar i mot drikkekartong, siteres adm. dir. Jaana Røine i Grønt Punkt Norge AS.

"Eksterne beregninger viser at miljønytten er stor selv om kartongene må fraktes noe lenger enn det som hittil har vært gjort", skriver Grønt Punkt Norge videre.

Kartong blir papirprodukter

– Alle kartongbrettere skal uansett være trygge på at kartongene blir behandlet på en mest mulig miljømessig måte, og at kartongene gjennom returordningen fortsatt vil ende opp med et nytt liv som nye papirprodukter, sier Røine.

Ola og Kari Nordmann er blitt stadig flinkere til å brette og returnere kartong. Seks av ti drikkekartonger blir levert til materialgjenvinning.

Frivillig bransjeavtale

Grønt Punkt Norge AS administrerer returordningen for drikkekartonger for materialselskapet Norsk Returkartong AS. Dette er en frivillig bransjeavtale hvor næringslivet selv har tatt ansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.

For hver kartong som sendes ut på det norske markedet betaler næringslivet et vederlag for å sikre innsamling og gjenvinning. Tine er den største bidragsyter på kartong. Det er ikke statlig drevet, og materialselskapene driver sin virksomhet non-profit, forklarer Kari-Lill Ljøstad.

All innsamling skjer gjennom kommunenes egne innsamlingsordninger. Når kartongene er samlet inn, kjøper Grønt Punkt Norge AS de av kommunen og frakter dem til en papirfabrikk for gjenvinning.

Annonse
Annonse