JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi kaster 420 tusen tonn mat

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt mer en 85 kilo mat i året. Over halvparten av matavfallet er spiselig.

kirsti.falch-nilsen@anb.no

Det kommer fram i en fersk rapport fra Retursamarbeidet LOOP og Næringslivets Emballasjeoptimeringkomite (NOK).

Impulskjøp på tom mage

Daglig leder i middagshjelpen.no, Åsa Henriksen, sier årsaken er at vi planlegger altfor dårlig.

– Ikke bare kaster vi mye mat, tallene fra denne undersøkelsen viser dessuten at over halvparten av all mat vi kaster, kunne vært spist. Bedre planlegging kunne spart hver husholdning for både penger og avfall, sier Henriksen i middagshjelpen.no. Totalt kastes det 240 tusen tonn fullt spiselig mat i norske husholdninger per år.

– I en hektisk hverdag gjør mange av oss impulskjøp på vei hjem fra jobb. En handletur med trøtte barn og på tom mage kan føre til mange unødvendige kjøp, som igjen gir mye rester og matavfall, mener Henriksen.

Tenke mer miljø

Matvarekjeden ICA i Sverige presenterer et miljøregnestykke på sine internettsider som viser konkrete konsekvenser av å kaste mat. Hvis vi kaster ett glass melk, tilsvarer dette en lampe som lyser i 19 timer, mens fire buketter brokkoli i søppelbøtten kan erstattes med at en sparelampe lyser i 22 timer.

Åsa Henriksen mener vi også må bli flinkere til å tenke flere middager ut av de samme varene.

– På den måten blir hver av varene faktisk spist opp, fremfor å unødvendig havne på søppeldynga. (ANB)

Lag en middagsplan! Sett dere ned en gang i uken, for eksempel søndager, og planlegg hva dere skal ha til middag i uken som kommer. Her er det viktig at både voksne og barn får komme med ønsker

Tenk over om du kan bruke de aktuelle ingrediensene til flere middager. Kan dere for eksempel bruke potetene i en suppe dagen etterpå?

Prøv å begrense mengden mat. Husk at barna dine ikke spiser like mye som deg selv! Da blir det også færre rester. (ANB)

(Kilde:

Annonse
Annonse

Lag en middagsplan! Sett dere ned en gang i uken, for eksempel søndager, og planlegg hva dere skal ha til middag i uken som kommer. Her er det viktig at både voksne og barn får komme med ønsker

Tenk over om du kan bruke de aktuelle ingrediensene til flere middager. Kan dere for eksempel bruke potetene i en suppe dagen etterpå?

Prøv å begrense mengden mat. Husk at barna dine ikke spiser like mye som deg selv! Da blir det også færre rester. (ANB)

(Kilde: