JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter KrFs framtid

Hvis Kristelig Folkeparti ikke har høyere ambisjoner enn å være særpreget, vil partiet utspille sin rolle, mener nestleder Inger Lise Hansen.

Grunnen til at Kristelig Folkeparti mister oppslutning blant velgerne, kan ha sammenheng med at partiet blir oppfattet som et særinteresseparti, tror Inger Lise Hansen. I et intervju med Nationen lørdag begrunner hun sine omstridte utspill sist helg med at hun frykter partiet vil utspille sin rolle hvis det tviholder på alle sine tradisjonssaker.

– Jeg har ikke forandret noen synspunkter for å tekkes velgerne, dette er mine politiske overbevisninger. Og jeg vet at jeg ikke er den eneste i partiet som mener dette, derfor er det viktig å synliggjøre det. Det er på tide å ta det oppgjøret nå, slik at vi kan bygge det kristendemokratiske partiet vi skal være framfor å være et lite særinteresseparti, sier hun.

Grunnleggende uenige

Da partileder Dagfinn Høybråten talte til årsmøtet i Sør-Trøndelag KrF lørdag, sa han på sin side at partiet «må vise fram det beste i sin egen identitet, hvor vi er best og annerledes». Det er i tråd med kommentarene han ga fredag om at løsningen for «Nye KrF» ikke ligger i å «gå bort fra standpunkter hvor partiet skiller seg fra de andre partiene, men i å dyrke sitt særpreg».

Debatten om politikken kommer i starten av strategiarbeidet hele partiorganisasjonen deltar i. Det er uansett ikke aktuelt å endre partiets politikk nå, men utspillet fra Hansen kan være startskuddet for en langvarig prosess mot dyptpløyende endringer når nytt partiprogram skal vedtas før valget i 2013.

– Jeg mener KrF må ha høyere ambisjoner enn å være et særpreget parti, sier Hansen til Nationen.

Støtte fra Akershus

Da Akershus KrF, som blir ansett for å høre med til de mest liberale delene av partiet, holdt årsmøte lørdag, fikk Hansen sterk støtte. Hun har gjort det lettere for meningsfeller «å komme ut av skapet», får NTB opplyst fra en sentral kilde.

– Det var en usedvanlig god og åpen debatt som vi sjelden har hatt i KrF. Og det skal Hansen ha æren for, sier stortingsrepresentant fra Akershus, Knut Arild Hareide.

Han skulle egentlig snakke om samferdsel, men egnet mye av talen til debatten Hansen har reist - og gjorde det i positive ordelag.

– Jeg drøftet argumenter for og imot en del av sakene hun har løftet opp, blant annet bekjennelseskravet og spørsmålet om borgerlig vigsel. Jeg hørte ingen innlegg som avviste den debatten som Hansen har satt i gang, sier Hareide.

Valgerd positiv

Også Valgerd Svarstad Haugland, som er æresmedlem med talerett i Akershus KrF, hadde Hansens utspill som et sentralt punkt i sin tale. Hun mener nestlederen var i sin fulle rett til å si det hun mente.

– Vi må kunne ta en utfordring og dra det med oss videre for å få en skikkelig debatt om veien videre for partiet, sier Haugland til NRK.

Inger Lise Hansen mener partiet må gå bort fra motstanden mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, endre politikken overfor Israel og gå inn for polutsalg i alle kommuner. I tillegg sier hun ja til EU. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse