JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener flere bør få startlån

Ordningen med startlån er god for alle parter. Derfor bør alle kommuner gi slike lån, mener kommunalministeren.

– Det er bedre at kommunene gir startlån i stedet for å legge beslag på kommunale boliger som kan frigjøres til dem som trenger det mest, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun oppfordrer alle kommunene til å yte startlån eller bli flinkere til å benytte denne ordningen. I dag er det over 50 kommuner som ikke yter startlån til sine innbyggere som trenger ekstrahjelp til å skaffe egen bolig.

374 av landets 430 kommuner ga i perioden 2004-2008 nesten 17 milliarder kroner i startlån gjennom Husbanken.

Klare konklusjoner

Ministeren har nå fått en Econ-rapport om startlån på bordet. Her går det fram at kommunene kan spare store beløp på en offensiv bruk av startlån. Samtidig er det liten risiko for at kommunene kan tape på ordningen.

Her er noen av konklusjonene i rapporten:

* Den største økonomiske gevinsten ved startlån finner vi i de kommunene som ser de ulike boligsosiale virkemidlene i sammenheng.

* I mange tilfeller kan små beløp i form av startlån bidra til at mennesker kan komme inn i egen bolig eller bli boende i eksisterende bolig lengre enn ellers. Dette kan vi kommunene vesentlige besparelser på sikt.

* Bare sju prosent av kommunene har hatt tap på startlån som ikke ble dekket opp av tapsfondet.

Kommunal plikt

Kommunalministeren peker på at kommunene har ansvar for å skaffe sine innbyggere tak over hodet.

– Mange av de som ønsker seg inn på boligmarkedet får ikke dekket hele boliglånet på ordinær måte. Her er startlån en god mulighet. For kommunene er det altså nesten ingen risiko for tap. På den annen side kan det være mye å tjene dersom man får til en helhetlig løsning, sier Navarsete og legger til at startlån kombinert med bostøtte for mange kan være avgjørende viktig.

Regjeringen sørget i fjor for at 50.000 flere kommer inn under bostøtteordningen.

– For mange unge som ønsker seg inn på boligmarkedet må det være en fordel på sikt å betale ned på egen bolig framfor å leie en kommunal bolig, sier Navarsete. (ANB)

* Det kan gis startlån for toppfinansiering av ny eller brukt bolig

* Startlånet kan videre gå til utbedring av bolig eller refinansiering for å kunne bli boende i nåværende bolig

* Startlån kan gis til personer som mangler finansiering, er i etableringsfasen eller skal etablere seg på nytt

* Låneordningen er også skreddersydd for funksjonshemmede og enslige forsørgere (ANB)

Annonse
Annonse