JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedt om å regjere med Siv

KrF-politiker Bjarte Ystebø ber Dagfinn Høybråten lære av Bergen: I god tid før valget må han lansere regjeringssamarbeid mellom Frp, Høyre og KrF.

Det stormer i KrF etter de dårlige meningsmålingene og det kontroversielle utspillet til nestleder Inger Lise Hansen. Nå kommer Bjarte Ystebø, leder i organisasjonen Kristenfolket, redaktør i den kristenkonservative avisen Norge IDAG og lokallagsleder i Bergen Vest KrF med en ny brannfakkel: Han ber KrF-leder Dagfinn Høybråten om å åpne for samarbeid med Frp før valget i 2013.

– Jeg synes de mange gode samarbeidsprosjektene som finnes rundt omkring, viser at det går an å samarbeide godt med Frp, sier Ystebø til Dagsavisen.

Bergensmodellen

Han ber Høybråten spesielt om å vende blikket mot Bergen. Her dannet KrF, Høyre og Frp byråd sammen etter kommunevalget i 2007. I fjor sommer trådte Frp ut av byrådet blant annet på grunn av uenighet om et bompengeprosjekt, men samarbeidet mellom de tre borgerlige partiene har fortsatt i bystyret.

– Jeg tror Bergensmodellen med et samarbeid mellom Frp, Høyre og KrF er det beste og mest realistiske alternativet. Det som har skjedd i Bergen, er en suksesshistorie, og den politiske plattformen er intakt, selv om Frp nå er ute av byrådet, sier Ystebø.

I god tid

Nesten tre år før stortingsvalget i 2005 begynte Ap, SV og Sp arbeidet med å danne en rødgrønn regjering sammen. Ystebø mener de borgerlige partiene gjør klokt i å stå fram som et samlet alternativ i god tid før stortingsvalget i 2013.

– Jeg tror det hadde styrket KrFs sjanser for å gjøre et godt valg om man ble del av et avklart regjeringsalternativ. Folk ønsker troverdige regjeringsprosjekter og vite hva de får. De vil ikke bare kjøpe lodd og håpe på gevinst, sier Ystebø.

Han tar til orde for en stor utskiftning i stortingsgruppa og ledelsen av partiet.

– De konservative i KrF føler seg dårlig representert i partiet. Du må få et annet persongalleri på plass for å legitimere de valgene partiet skal ta. Både regjeringsspørsmålet og sammensetningen av stortingsgruppa hadde sett annerledes ut om noen hadde våget å vise større mot.

– Er det Dagfinn Høybråten du snakker om når du sier «noen»?

– Nei, ikke bare han. Hele landsstyret sto bak den strategien som ble valgt. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse