JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler upopulære kraftledninger

Energiministeren er forberedt på å ta upopulære grep for å sikre god nok strømforsyning i hele landet.

kjell.werner@anb.no

– Det vil bli behov for nettutbygginger som medfører upopulære naturinngrep i framtiden, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

(Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Disse kraftlinjene vil være helt nødvendige for å gi folk trygghet for tilgang på strøm og for å kunne realisere mange gode fornybare energiprosjekter, sier ministeren.

Omstridte prosjekter

Terje Riis-Johansen vil ikke kommentere de omstridte kraftlinjeplanene på Vestlandet som nå er til behandling.

– Det dreier seg om store og krevende prosjekter som eventuelt skal gå gjennom flotte naturområder, sier han.

Ministeren er mer opptatt av å få fram hvor viktig det er å bygge ut strømnettet.

– Dette har vært underkommunisert i samfunnsdebatten. Folk må være trygge på at det blir varme i den elektriske ovnen når de skrur på bryteren. Denne strømmen kommer ikke av seg selv, sier Terje Riis-Johansen og peker på at det også handler om å ha strøm nok når det er 25 kuldegrader.

Lik strømpris?

Han varsler nettutbygging som hovedpoeng i energipolitikken framover.

– Hadde nettet vært slik det skulle, så hadde vi hatt en lik strømpris i hele landet, hevder ministeren.

– Kulda som slo til i Sør-Norge og i store deler av de nordiske landene ved nyttårsskiftet bekreftet at det fortsatt er behov for å øke fleksibiliteten i energiforsyningen, sier Riis-Johansen.

Både i Midt-Norge, på Vestlandet og i Nord-Norge er det for dårlig overføringskapasitet.

– Over tid har det blitt bygd for lite med kraftlinjer her i landet. Vi trenger et bedre kraftnett og bedre reserveløsninger. I tillegg er det altså nødvendig å ha stor nok kraftproduksjon, slår han fast.

Nesten kriser

– Vi har heldigvis klart oss uten de store strømbruddene, men vi har vært nærmere kritiske situasjoner enn det folk flest er klar over, sier ministeren og viser til strømutfallet i Lofoten tidligere i vinter.

Terje Riis-Johansen viser til den nye energiloven som kom tidlig på 90-tallet.

– Dette var en nyorientering som også var god politikk for Norge. Men fra den gang og til nå burde det ha vært bygd ut mer nettkapasitet enn det som har vært tilfelle. Nå må vi komme i gang og få framdrift i de aktuelle kraftlinjeprosjektene. Det krever politiske valg og konkret innsats. Dette vil koste penger. Statnett har anslått investeringer på mellom 25 og 40 milliarder kroner, sier Terje Riis-Johansen. (ANB)

Annonse
Annonse