JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rettsløse rettighetshavere

EU-regler om opphavsrett blir ikke praktisert riktig i Norge, rettighetshaverne er tilnærmet rettsløs.

Det sier Tono-direktør Cato Strøm.

Lagmannsretten har avvist anken fra film- og musikkbransjen, som mente at Telenor må stenge tilgangen til nedlastingstjenesten The Pirate Bay for sine kunder.

Kravet som begjæringen om forføyning grunner seg på, mangler hjemmel i norsk lov, skriver Borgarting lagmannsrett i sin kjennelse.

Direktør Cato Strøm i rettighetsselskapet TONO sier at lagmannsrettens avgjørelse må forstås slik at EUs opphavsrettsdirektiv ikke ble riktig implementert i norsk lov i 2005. Andre land har iverksatt direktivet på en måte som gir sterkere vern for opphavsretten.

– Vi ser for eksempel at rettighetshavere har vunnet tilsvarende saker i Danmark. I Italia er Pirate Bay blokkert av alle internettleverandører, sier Strøm til NTB.

Kjennelsen i lagmannsretten bekrefter at rettighetshaverne i Norge er tilnærmet rettsløse på dette området, sier han.

– Ikke forhåndssensur

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge er derimot godt fornøyd med kjennelsen.

– Norske internettleverandører skal ikke drive forhåndssensur av internett, skriver IKT-Norge i en pressemelding.

– Dersom internettleverandørene skulle bli pålagt å sensurere bruk av nettet ville det i praksis kunnet lede til at en måtte begynne med forhåndsgodkjenning av nettsteder, sier Torgeir Waterhouse, prosjektleder i IKT-Norge.

Vurderer anke

Rettighetshaverne vil nå vurdere å anke kjennelsen videre til Høyesterett.

– I og med at kravet er avvist, må det være mulig å anke videre. Men dette har vi ikke tatt stilling til ennå. Det er mange parter i denne saken, og vi vil ta den tid vi trenger til å vurdere videre skritt, sier Tono-direktøren.

Film- og musikkbransjen tok i juni 2009 ut begjæring om midlertidig forføyning mot Telenor, med krav om at Telenor stenger tilgangen til The Pirate Bay for sine internettkunder.

Asker og Bærum tingrett ga ikke rettighetshaverne medhold da saken ble behandlet i fjor høst. Anken er altså nå avvist av lagmannsretten.

Mangler hjemmel

Lagmannsretten begrunnet kjennelsen med at rettighetshavernes krav mangler hjemmel i norsk lov.

«Telenor medvirker i åndsverklovens forstand ikke til staffbare eller erstatningsbetingende handlinger blant sine sluttbrukere ved å stille sitt nett til rådighet for allmennheten uten å blokkere The Pirate Bay», skriver retten i sin kjennelse.

Men lagmannsrettens kjennelse understreker også at norsk rett er uklar og utilstrekkelig på dette området, hevder Strøm.

Han er positiv til at Kultur- og kirkedepartementet skal gå gjennom åndsverkloven og blant annet se på lovgivningen som gjelder ulovlig fildeling. Rettighetshavere er invitert med i dette arbeidet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse