JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot å stikke fra KrF

Temperaturen er på kokepunktet i deler av KrF, men nestleder Dagrun Eriksen advarer dem som vil melde seg ut.

– Til dem vil jeg si: Ikke meld dere ut nå, før strategiarbeidet i partiet er gjennomført. Det er tidenes involveringsprosjekt i KrF vi snakker om. Nå er tiden inne for å gjøre egne synspunkter kjent og påvirke utviklingen av partiet, sier Eriksen til NTB.

– Jeg har respekt for at man gjør opp status når prosjektet er tegnet opp og vedtakene gjort, men de som hopper av nå, bør tenke seg om, understreker hun.

Både i hennes eget fylkeslag Vest-Agder og på landsbasis har det dryppet inn med innmeldinger og utmeldinger etter Inger Lise Hansens mye omtalte intervju med Aftenposten.

– Antallet fordeler seg ganske likt på inn- og utmeldinger. På landsplan er det heller kanskje en overvekt av nye medlemmer, sier Eriksen.

– Energi

Hun finner mye positivt som er kommet ut av diskusjonene den siste tiden.

– Absolutt. Mange har fått ny energi. Noen er enige med Inger Lise, andre synes bare det er deilig med frisk debatt uten å ta stilling til innholdet. Samtidig er det opplagt at mange er bekymret for hva framtiden vil bringe for partiet, og den bekymringen tar jeg veldig på alvor, sier Eriksen.

Midt under lokalpolitikerkonferansen til KrF i Stavanger i slutten av januar, smalt bomben: Partiets andre nestleder Inger Lise Hansen ville endre partiets Israel-politikk og si ja til borgerlig vigsel av homofile. Og budskapet var smurt utover Aftenpostens forside, umulig for partidelegatene å overse.

– De første dagene funderte jeg på hvordan vi skulle ta dette videre. Vi ville jo begynne i en annen ende, sier Eriksen, som leder KrFs strategiutvalg.

Meningen var å la diskusjonene om partiprogram og nominasjoner ligge inntil enkelte viktige og mer strategiske valg var tatt. Men nå har flere KrF-profiler hilst velkommen en debatt om brennbare politiske spørsmål også.

Dilemma

– Vi er i et dilemma. På den ene siden har vi ønsket om en skikkelig debatt om politikk. På den andre siden har vi forpliktet oss til et stortingsprogram som gjelder til 2013 og derfor ligger fast. Vi har en kontrakt med velgerne som vi ikke kan bryte, mener Eriksen.

Hun avviser at det er aktuelt å endre programmet etter utspillet fra nestlederkollegaen. Men det behøver ikke bety at debatten er lagt død.

– Vi ser nå på hvordan vi kan få løftet disse spørsmålene inn i strategiarbeidet. En mulighet er å drøfte om det kan være på grunn av sakene Inger Lise trekker opp, at velgere som sympatiserer med oss, likevel stemmer på andre partier.

Dagrun Eriksen understreker at det er høyst betente spørsmål som diskuteres i strategiutvalget også, blant annet det om bekjennelsesparagrafen, som sier at ingen kan være tillitsvalgt uten å bekjenne seg til den kristne tro.

– Dette er virkelig å gå i dybden av uenighet i partiet. For mange er dette tett knyttet til selve partiets identitet. Jeg begynte i KrF lokalt i 1995. Aldri har det vært mulig å diskutere dette med lave skuldre. Det gjør vi nå, men vi kan ikke ta alle de store sakene på en gang, sier hun.

– Ingen sprekk

Til tross for kraftige reaksjoner på Hansens utspill fra den mer konservative delen av KrF, mener Dagrun Eriksen at partiet er langt unna en splittelse.

– Jeg ville ha vært mer usikker om du spurte meg fredagen før strategikonferansen startet. Der tok vi livet av noen spøkelser. Mange som opplevde at de sto fjernt fra hverandre, fant ut at de egentlig ikke var så uenige, straks de snakket sammen, sier hun og fortsetter:

– Det er en del uro, men samtidig er det mye energi og kjærlighet til partiet der ute. Jeg opplever ikke at det foregår en kamp mellom to fløyer i KrF. Og jeg vil ikke definere noen ut. Nå skal vi finne fram til felles kampsaker, selv om vi vet at det er ulike syn innad i KrF om alt fra verdisaker til økonomisk politikk. Slik er det i alle partier. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse