JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever slutt på idrettskrangel

Fremskrittspartiet vil ha slutt på en kostbar og unødvendig norsk dragkamp om å få ulike mesterskap til Norge.

kjell.werner@anb.no

– Regjeringen må sammen med idretten lage en plan med en helhetlig strategi for hvordan Norge skal søke på store internasjonale mesterskap hvor staten er en betydelig bidragsyter, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi har flere eksempler fra de siste årene hvor prosessen stopper opp fordi det ikke er økonomisk realisme i prosjektene, sier Frp-representanten. Han viser til de norske planene om å arrangere vinter-OL, fotball-EM og rally-VM.

Sløser penger

– Vi må unngå at lokalsamfunn og idretten bruker mye penger på prosjekter som egentlig ikke har livets rett. Tromsø, Trondheim og Oslo brukte forgjeves store pengebeløp på å vinne kampen om vinter-OL, og så ble planene stoppet. Her var det også en ganske uryddig prosess fra Tromsøs side. Fotballforbundet har på sin side brukt over 15 millioner kroner på et fotball-EM som altså ikke havner i Norge. Rally-VM trenger rundt fem millioner for å bli realisert, sier Korsberg.

– Derfor må vi finne en ordning som kan sikre positiv realisme. Staten bør gi en slags godkjennelse eller forhåndssignal før man går i gang, sier han.

Hvert fjerde år

– Jeg ser for meg at regjeringen legger en fram en stortingsmelding med en plan for kommende mesterskap som bør prioriteres. Planen bør så rulleres hvert fjerde år. Dermed får de folkevalgte mulighet til å si sin mening, ikke bare regjeringen.

– På den måten kan vi gi idretten klare kriterier. Da kan vi få et mer målrettet arbeid på denne fronten Alle parter burde være tjent med et slikt opplegg, sier Frps talsmann.

– Vi må tenke med nøye på hva vi bruker idrettspenger på, legger han til.

Ikke overstyring

– Men blir ikke dette en statlig overstyring av idretten?

– Nei, slik ser jeg det ikke. Mange prosjekter er jo selvfinansiert. En rekke mesterskap går for egen maskin økonomisk uten statlig medvirkning. Samtidig må vi som politikere få vurdere effekten slike mesterskap har som markedsføring av Norge. Jeg mener det er betenkelig at regjeringen stopper prosjekter uten at Stortinget kobles inn, sier Korsberg.

Han viser til at spørsmålet også ble berørt i budsjettdebatten før jul.

– Her sa kulturminister Anniken Huitfelt at hun ønsker en bedre dialog med idretten om framtidige mesterskap i Norge, sier Øyvind Korsberg. (ANB)

Annonse
Annonse