JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvis jeg var CIA..

..så ville jeg ha opprettet Google

torgny.hasaas@lomedia.no

Google har nettopp opprettet en ny tjeneste i Norge, StreetView. I biler med kamera på taket har de kjørt gjennom norske byer og fotografert gatene. Dette skal gi et nærmere perspektiv på nabolaget enn tjenesten de har hatt i noen år, kartfunksjonen.

De aller fleste kjenner Google fra søkemotoren Google. Å google har blitt et eget verb og har blitt synonymt med å søke på internett. Men visste du at Google tar vare på alle søkene dine?

Googles søkeroboter kråler konstant gjennom weben, lagrer informasjon og systematiserer innholdet, slik at det blir tilgjenglig for deg og meg. De kartlegger systematisk det som er publisert på nettet.

Men Google har flere tilbud. De har gmail. Med en gamil-konto får du tilbud om gratis e-postadresse og nesten ubegrenset lagringskapasitet. Trenger du back-up av e-posten din, kan automatisk videresending til en gmail-konto ordnes. Google tar vare på den.

Hvis du og dine venner og for den saks skyld uvenner, har lyst til å opprette en diskusjonsgruppe, er dette gratis tilgjenglig på Google. Googlegroup er et enkelt tilbud å bruke, og ikke nok med det, de tar vare på alle meldingene dine, så når harddisken på din egen maskin har sagt takk og farvel, er det mulig å finne igjen de gamle diskusjonene på googlegroup.

Google har selvfølgelig en kalenderfunksjon der det er mulig å legge inn avtaler, terminlister eller hva du skulle ha behov for. Google viser det fram til dem som er gitt adgang, men gjør også det de er flinkest til, lagre.

Google har en funksjon som heter Google earth. Her har de lagt ut flyfoto over så å si hele verden. Som en supersonisk superhelt kan du fly fra det ene kontinentet til det andre. Hvis du markerer i flyfotoet hvor du bor og hvor du var på sommerferie, kan du bevege deg i mellom kjente steder i et spennende lavflymodus. Du kan sette på plass bilder som viser hvordan hotellet ser ut eller fra andre steder i verden, og Google tar vare på informasjonen for deg.

Google har også et eget fotoverktøy som heter Picasa. Du kan ha det på din egen PC, eller Google stiller selvfølgelig harddiskplass til disposisjon for deg. Da kan du laste opp og lage ditt eget nettalbum. Kult. For å øke nytten av Picasa så gis det også anledning til å tagge bildene. Hvor de er tatt og hvem som er på bildet. Med de fleste digitale bilder følger det metainformasjon som sier når bildet er tatt, og Goggle passer på informasjonen for deg.

Og den som trodde at videotjenesten YouTube var et uavhengig produkt, har tatt feil. YouTube lever sin verden under Google-vingene. Her er det mulig å søke seg fram til all verdens filminnslag, som YouTube tar vare på deg.

Er du lei av nettleserne Firefox eller Internet Explorer kan Google selvfølgelig hjelpe deg med det. Chrome er Googles tilbud for nettlesere. De har utviklet dette til et operativsystem både for mobilen og PCen.

Et av de nyeste produktene er Google Waves. Det er en blanding mellom e-post og sosiale medier med kalender, meldinger og fotoer. Foreløpig er dette bare gitt ut i en prøveversjon (beta-versjon), men om ikke lenge blir det tilgjenglig for massene som kan plassere ytterligere privat informasjon på Googles servere.

I vår elektroniske tidsalder setter vi spor hele veien. Datalagringsdirektivet og den svenske FRA-lagen gjør at myndigheter får tilgang til hemmelig å overvåke data- og telekommunikasjon.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency), driver sammen med etterretningsorganisasjoner i Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand det gigantiske overvåkingsnettverket Echelon. Inntil tre milliarder kommunikasjoner hver eneste dag skal Echelon være i stand til å «konsumere».

Men hva om en i stedet for å samle inn informasjon i hemmelighet gjør det helt åpent, ja til og med får folk til frivillig å gi fra seg informasjon og bilder, som «vi» tar vare på for deg? Tanken er for besnærende til at den ikke er tenkt før.

På Googles servere ligger det enorme mengder data som til sammen tegner et nærgående bilde av personer som bruker Googles tjenester aktivt. Google er et datafirma. Er det noen som kunne være i stand til å håndtere slike datamengder burde det være dem.

Informasjonen kan brukes av en etterretningsorganisasjon eller i kommersielle øyemed.

Jeg vet ikke om det skjer. Men jeg vet at hvis jeg hadde vært generaldirektør i CIA så hadde jeg siklet etter informasjonen i Googles databaser.

Og som amerikanerne sier: «There ain't no such thing as a free lunch» (Det finnes ikke noe som en gratis lunsj.)

Annonse
Annonse