JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningsleder ble sparket

Den store undertøysprodusenten Triumph sparket i sommer fagforeningslederen ved en fabrikk i Thailand på grunn av majestetsfornærmelse.

frode.ronning@lomedia.no

Fagforeningsleder Jitra Kotshadej ved Body fashion Thailand ble oppsagt 29. juli fordi hun skal ha fornærmet kongen av Thailand. 3000 ansatte ved fabrikken, som leverer undertøy av merket Triumph, gikk deretter ut i streik.

Representanter for ansatte ved fabrikken er i dag i Norge, med krav om større respekt for tillitsvalgte.

Triumph-ledelsen innrømmer at oppsigelsen skyldes at Kotshadej bar ei T-skjorte med et politisk budskap som har fornærmet kongen, men fastholder at majestetsfornærmelsen har skadet bedriften så mye at oppsigelse var eneste utvei.

Konflikten oppsto ved en fabrikk som har en av de sterkeste fagforeningene i Thailand. Arbeiderne knytter oppsigelsen av fagforeningslederen til det faktum at de i fjor klarte å kjempe igjennom en tariffavtale ved bedriften.

Europaturné

Streiken er nå avsluttet, men representanter for fagforeninga er i disse dager på turné i Europa for å samle støtte til to krav overfor ledelsen. Kravene er at Triumph-ledelsen viser respekt for tillitsvalgte og deres ytringsfrihet.

De to LO-forbundene Fellesforbundet og Handel og Kontor støtter kravene.

Turen til Europa er organisert av kampanjen «Rene klær», som Framtiden i våre hender, Changemaker og Handel og Kontor står bak. Kampanjen er en del av en internasjonal kampanje kalt «Clean Clothes».

Kampanjen jobber for bedre arbeidsforhold i klesindustrien.

Majestetsfornærmelse

Årsaken til at fagforeningsleder Kotshadej ble sagt opp, kan virke litt merkelig sett med norske øyne. Kotshadej deltok i vår i en TV-debatt om kvinners rettigheter, ikledd ei T-skjorte med påskriften «Those who do not stand are not criminals. Thinking differently is not a crime» (De som ikke står er ikke kriminelle. Å tenke annerledes er ikke en forbrytelse).

Ifølge kampanjen refererer teksten til et påbud i Thailand om å stå oppreist når landets nasjonalsang spilles. Kampanjen hevder thailandske myndigheter misbruker denne loven for å undertrykke politisk opposisjon.

Budskapet på T-skjorte må leses som en støtte til Chotisak Onsoong, som ved et tidligere tilfelle har blitt siktet for majestetsfornærmelse. Onsoong nektet å reise seg opp i en kino når nasjonalsangen ble spilt sammen med at et bilde av kongen ble vist.

Ledelsen ved Body Fashion-fabrikken mente bruken av T-skjorta på TV var så belastende for selskapet at de sa opp fagforeningslederen.

– Privat budskap

Triumph International har sendt ut ei pressemelding for å gi sin versjon av saken.

De mener «Rene klær»-kampanjen feilaktig påstår at medarbeideren er oppsagt fordi hun hadde hatt på seg en t-skjorte med politiske budskap.

Triumph skriver følgende: «Det er ikke tilfellet. Oppsigelsen skyldes den skade som bedriften har blitt påført som følge av at Kotchadej fremstod med et privat budskap på nasjonalt tv og der ble presentert som tillitskvinne i Triumph International.»

Fagforeningen hevder hardnakket at budskapet på T-skjorta må sees på som et privat budskap.

– Respekt for kulturen

Triumph skriver videre at «Respekt for monarkiet er en grunnleggende verdi i den thailandske kultur, og den oppsagte medarbeiderens handlinger har krenket mange thailendere.»

– Det er ikke snakk om at Triumph Internationals thailandske datterselskap har begrenset ytringsfriheten for en nå tidligere medarbeider. Kotchadej er oppsagt på grunn av den skade som hun har pådratt Triumph, sier Roar Myklebust, general manager sales & marketing for Triumph i Norden i pressemeldinga.

Annonse
Annonse