JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– For mye tid på dokumenter

Ap-nestleder Helga Pedersen starter nå en ny prosess for fornying av offentlig sektor.

kjell.werner@anb.no

– Det er slett ikke slik at fornyelse av offentlig sektor bare er høyresidens agenda. Dette prosjektet er for oss sosialdemokrater en kjærlighetserklæring til offentlig sektor, sier Ap-nestleder og parlamentarisk leder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi må ha et kritisk blikk på hvordan offentlig sektor kan bruke pengene bedre. Bare på den måten kan vi som sosialdemokrater sikre velferdssamfunnets legitimitet i befolkningen, sier hun.

Sløser for mye

Ap-nestlederen viser til en fersk meningsmåling hvor det kommer fram at over halvparten av oss mener det offentlige sløser med pengene.

– Det er en forestilling vi ikke kan leve med, for det vil undergrave troverdigheten til velferdsstaten, sier Helga Pedersen.

Hun forteller at Arbeiderpartiet har satt ned en arbeidsgruppe som har fått navnet «Forum for velferdsstaten».

– Fornying av offentlig sektor blir en viktig oppgave framover. Vi må forsterke og forbedre vårt velferdssamfunn. Hvis vi skal klare å sikre gode offentlige tjenester, så må vi prioritere tøffere. Det er nødvendig for å kunne satse på tiltak over de som sliter med rusproblemer, overfor arbeidsledige og overfor ungdom som faller fra i skolen, sier Pedersen.

Ingen suksess

Hun innrømmer at Ap-regjeringens satsing på fornying i offentlig sektor ikke ble noen suksess ved valget i 2001.

– Vi har lært av feilene fra den gang, konkluderer hun. Samtidig forsvarer hun reformer som ble gjennomført.

– Omorganiseringen av skatteetaten var ikke noe mål, men det var et verktøy. På den måten frigjorde vi folk til det som er viktigst. Samtidig ble dette en strukturendring som medførte at distriktskommuner mistet kompetansearbeidsplasser. Det er et dilemma som vi må være oss bevisst når vi gjennomfører nye reformer, medgir hun.

For mange rapporter

– Vi må være bevisst på å unngå at det bygges opp unødvendige byråkratier. Det er kanskje for mange krav til dokumentasjon, rapportering og tilsyn. Dette stjeler tid fra lærere, leger og sykepleiere. Vi skal selvsagt ta hensyn til folks rettssikkerhet, men jeg tror at vi har kommet til et punkt hvor det brukes for mye tid på å skrive dokumenter. Det gjelder de fleste sektorer, sier Pedersen.

Hun vil ikke sette noen tidsfrist på det nye fornyingsprosjektet.

– Dette må være et løpende arbeid. Nå spiller vi inn forslag til prosessen med statsbudsjettet for neste år pluss lokalvalgprogrammet i 2011 og det nye arbeidsprogrammet for stortingsvalget i 2013, sier Aps nestleder. (ANB)

* 94 prosent av innbyggerne er fornøyd med å bo i Norge, viser en undersøkelse som Synovate har utført for Direktoratet for forvaltning og IKT

* Om lag sju av ti spurte er tilfredse med kommunale og statlige tjenester, mens bare ti prosent er misfornøy

* Ola og Kari er minst fornøyd med plan- og bygningskontoret, NSB og Nav

* På den annen side er vi mest fornøyd med biblioteket, Vinmonopolet og høyskolene (ANB)

Annonse
Annonse

* Om lag sju av ti spurte er tilfredse med kommunale og statlige tjenester, mens bare ti prosent er misfornøy

* Ola og Kari er minst fornøyd med plan- og bygningskontoret, NSB og Nav

* På den annen side er vi mest fornøyd med biblioteket, Vinmonopolet og høyskolene (ANB)