JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fromme håp

Norsk politi har i flere saker opptrådt uforholdsmessig voldelig, og ubevæpnede mennesker er blitt drept. Konsekvensene for politiet har vært små.

Oktober 1999. Sophia Baidoo er på jobb i banken i Trondheim der hun vasker. Ved et uhell blir alarmen utløst, og politiet kommer mannssterkt til stedet. Selv om Sophia har legitimasjon, legger politiet henne i jern og sleper henne på politistasjonen.

Sophia var redd politiet skulle kvele henne. Hun anmeldte politiet for vold. Politiet gikk til motanmeldelse – og vant. Den enslige kvinnen skal ha utøvd vold mot politiet, selv om de var i flertall og hun ikke var spesielt stor og sterk.

Oktober 2004: Robert Michael Aconcha-Krohn blir pågrepet av sju politimenn på Ansgar hotell i Oslo. De er tilkalt fordi han har vært psykotisk og ruset. Han får håndjern på hender og føtter, og en hette blir bundet rundt hodet hans. Den brutale transporten til legevakten tar et kvarter mer enn normalt for strekningen, og ender med at Aconcha-Krohn dør ved kvelning.

Saken blir etterforsket av SEFO og Oslo statsadvokatembete og først henlagt, men dommen blir seinere omgjort. Oslo statsadvokatembete blir idømt 50 000 kroner i foretaksstraff. Ingen av politimennene ble dømt i forbindelse med saken.

September 2006: Eugene Ejike Obiora dør av kvelning under pågripelse av politiet i Trondheim. Han har søkt om dagpenger og fått avslag. Da har han blitt lei seg, og fire politimenn kommer til stedet for å ta seg av ham. De legger ham så brutalt i bakken at han blir kvalt.

Saken som spesialenheten reiste mot de fire involverte, endte med henleggelse. Også en anke til Riksadvokaten konkluderte med henleggelse.

Men for et par dager siden skjedde noe helt spesielt: moren til Robert Michael Aconcha-Krohn fikk en unnskyldning fra Norges justisminister og 600 000 kroner i erstatning til Robert Michael Aconcha-Krohns 11-årige sønn for tapet av faren. Det var en stor seier for moren og hennes advokat. En lang kamp, hvor de involverte fikk med seg Dagsavisen i en intens kampanje, ble endelig avsluttet. Nesten på overtid, for moren til Robert Michael var i ferd med å gi opp.

Alle de tre ofrene for politiets hardhendte metoder er ikke-hvite.

Historien er så sørgelig forutsigbar. Mange av oss synes det er både pinlig og forskrekkelig. Også FNs torturkommisjon mener det. De har kritisert Norge for unødig bruk av vold og for diskriminering av ikke-hvite.

Slik vil jeg ikke ha det i landet mitt. Det er på tide at politiet og maktapparatet blir mindre forutsigbare. Tenk om noen kunne skape en ny historie, hvor politivold mot både svarte og hvite får tydelige konsekvenser. Avskrekkende tydelige. Kan vi håpe at erstatningen til 11-åringen er et signal om endring?

Annonse
Annonse