JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp vil ikke utrede Lofoten

Senterpartiet vil ikke utrede konsekvensene av eventuell olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

kjell.werner@anb.no

Det slår Senterpartiets talsmann på Stortinget, Erling Sande, fast. Han lar seg ikke påvirke av at Troms Senterparti i helgen gikk inn for en slik konsekvensutredning.

– Vi tar vedtaket i Troms Sp til orientering, men det endrer ikke Senterpartiets klare standpunkt til petroleumsutvinning i disse sårbare områdene, sier stortingsrepresentant Erling Sande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er leder i Stortingets energi- og miljøkomité og samtidig Senterpartiets talsmann i slike saker.

Ikke naturlig

– Vårt nei til å åpne Lofoten og Vesterålen for petroleumsutvinning er tydelig forankret i vårt landsmøtevedtak og partiprogram. Dermed er det heller ikke naturlig å starte en slik åpningsprosess gjennom å sette i gang en konsekvensutredning, sier Sande.

– Så du mener at en konsekvensutredning i praksis er en åpning av områdene?

– Selv om vi har eksempler på det motsatte, så vil konsekvensutredning i nesten alle tilfeller i norsk tradisjon bety åpning i neste omgang. Jeg tror derfor en konsekvensutredning vil være et stort steg i retning av åpning, sier Sande.

Ønsker kunnskap

Årsmøtet i Troms Senterparti ba i helgen om å få mer kunnskap om hvilke olje- og gassressurser som eventuelt finnes på sokkelen utenfor hele Norges kyst.

– Dette gjelder også området utenfor Lofoten og Vesterålen. En konsekvensutredning er ikke ensbetydende med utvinning, heter det i vedtaket fra Troms Sp.Fylkeslaget i Troms uttrykte ønske om å få en bred prosess i Senterpartiet når forlatningsplanen senere i år skal revideres, og regjeringen i den forbindelse skal ta stilling til hvorvidt det skal settes i gang en konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Flere eksempler

Lederen i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, reagerer kraftig på uttalelsen fra Troms Sp.

– Vi mener at Troms Sp nå løper oljeindustriens ærend, sier NU-lederen. Han gir på den annen side ros til Sp-leder Liv Signe Navarsete og Sp-talsmann Erling Sande, som klart sier nei til en konsekvensutredning.

– Hvis det først gjennomføres en konsekvensutredning, så fører det vanligvis til en åpning. Vi har også eksempler fra tidligere hvor myndighetene har sette bort fra miljøfaglige råd, og det frykter vi kan bli tilfelle nok en gang, sier Ola Skaalvik Elvevold.

Han mener at dersom det trengs mer kunnskap, så kan det skje gjennom et videre arbeid med forvaltningsplanen.

– Det er ikke nødvendig med en konsekvensutredning, sier NU-lederen. (ANB)

Annonse
Annonse