JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-debatt på uryddig hotell

LO har lagt en av startkonferansene om et godt arbeidsliv til Sundvolden Hotell i Buskerud. Der har ansatte blitt truet til å være uorganiserte, og tillitsvalgte har sluttet.

LO skal avvikle 19 startkonferanser foran medlemsdebatten og kampanjen ”Et godt arbeidsliv” fram mot LO-kongressen i mai og stortingsvalget neste år. Målet er å skape et bedre, ikke et tøffere arbeidsliv.

– LO forutsetter at konferansestedene har tariffavtale, men avtale alene er ikke tilstrekkelig. En må gå bak for å sjekke forholdene for de ansatte, om det er ordnede forhold, om det er etablert en klubb og om tillitsvalgte får gjort jobben sin. Hvis LO ikke har oversikten, bør lokale tillitsvalgte spørres om stedet kan anbefales eller ikke, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet.

Få organiserte

– Noe som tydeligvis ikke har vært tilfellet ved Sundvolden?

– De tilfellene det refereres til, er et par år gamle. I dag er det er åtte organiserte ved bedriften. Antall medlemmer har vært større. Det har vært gjort forsøk på å rydde opp, blant annet for å få på plass arbeidstidsordninger.

– Hvordan er organisasjonsforholdene ved de 19 stedene LO skal arrangere startkonferanse?

– Lista omfatter både gamle og nye bedrifter. Ved de aller fleste stedene har Fellesforbundet avtale og medlemmer, men jeg ser at LO har lagt konferanse til bedrifter også uten tariffavtale, som Rica Hotell Grimstad.

Forbundet sa ok

– Vi har tidligere brukt steder med tariffavtale, men antallet er begrenset når det gjelder ansatte innenfor hotell og restaurant, innrømmer LOs distriktssekretær i Buskerud, Kim Louis Belaska.

– Sundvolden Hotell har tariffavtale, men få ansatte med faglig medlemskap. Da vi tidlig i prosessen fikk høre om vanskelighetene innad i bedriften, tok vi allerede i april kontakt med Fellesforbundet. Vi ville vite om forbundet hadde motforestillinger. Det hadde på det tidspunktet vært enkelt å legge konferansen til et annet sted.

Da vi ikke hørte noe på måneder, tok vi igjen kontakt og fikk til svar at Fellesforbundet ikke så det som noe problem at konferansen ble lagt til Sundvolden.

– Har distriktskontoret fått saker fra organiserte på hotellet til behandling?

– Nei. Slike går vanligvis direkte til forbundet, svarer Kim Louis Belaska som håper at konferansen om det gode arbeidsliv kanskje kan føre til flere organiserte også på dette hotellet.

Ikke glad for Sanderstølen

Forbundet er heller ikke glad for at LO bruker Sanderstølen Høyfjellshotell, fortsetter Clas Delp. Der skal LOs hovedkasserer Bente N. Halvorsen snakke 16. oktober.

– Dette er et hotell, som driver med innleid arbeidskraft. Likevel brukes det av flere forbund. Selv om forbundet har fem medlemmer har det ikke vært mulig å tegne tariffavtale med bedriften.

– Det er kanskje for mye forlangt å forvente tariffavtale med bare fem medlemmer?

– På Sanner Hotell på Hadeland har forbundet tariffavtale selv om det bare er seks ansatte med faglig medlemskap. Quality Hotell i Sarpsborg har 21 LO-medlemmer. Der har vi gjort en god jobb i det siste. Dette viser både at organisasjonsprosenten varierer og at det nytter å drive medlemsverving.

Organisasjonsprosenten må opp. Det er det eneste som hjelper får å sikre at de ansatte har akseptable forhold, konkluderer Clas Delp.

Mange nyanser

– Vi arbeider med å få ordnede forhold og regner faktisk med å ha undertegnet tariffavtale før LOs hovedkasserer kommer den 16. oktober, sier Fellesforbundets distriktssekretær Oppland, Tom Rognstad.

– Så LO har lagt konferansen til et konferansested uten tariffavtale?

– LO bestilte uten å konferere med oss. Samtidig må det påpekes at Sanderstølen har hatt tariffavtale og at ansatte har vært organisert. I dag er tre av de ansatte organisert. Nå arbeider vi for å få til en ny avtale.

– Har distriktskontoret hatt til behandling saker fra Sanderstølen?

– Nei. Derimot har media skrevet mye, og arbeidstilsynet har vært inne. Det har vært mye fram og tilbake når det gjelder ansattes forhold ved denne bedriften. Nå har distriktskontoret hatt møte med direktøren og med 7-8 av de 15 norske ansatte. Jeg forventer at uoppgjorte saker er løst innen konferansen åpner, sier Tom Rognstad.

Tariffavtale kommer

Det skal opprettes tariffavtale ved både Rica Hotell Grimstad og Utsikten golf- og konferansesenter i Kvinesdal.

– Utgangspunktet vårt er at det skal være ordnede forhold på de steder vi legger våre konferanser, og forholdene ved de to stedene har vært tatt opp under et møte med LOs distriktskontor, sier organisasjonsarbeider Odd Asle Abilsnes i Fellesforbundet.

– Vi hadde informasjonsmøte med fem ansatte ved Utsikten golf- og konferansesenter i forrige uke, og en kontaktperson vil bli valgt under et allmøte i oktober. Lenger har vi ikke kommet.

Ledelsen avventende

– Hvordan stiller arbeidsgiveren seg?

– Ledelsen har ingen sterke meninger. Vi hadde tariffavtale med den forrige eier, men den er ikke fornyet fordi bedriften har vært helt eller delvis stengt i over et år i forbindelse med oppgradering.

Når det gjelder Rica Hotell Grimstad regner vi med å ha tariffavtale på plass i løpet av høsten, forteller Odd Arild Abilsnes.

Forbundssekretær Clas Delp opplyser at det er inngått trekkavtale for fem organiserte, men ennå ikke fremmet krav om tariffavtale ved Rica Hotell Grimstad.

– Vi har ikke fremmet krav fordi det ikke har vært nok medlemmer, sier Rolf Stormyr, distriktssekretær for Fellesforbundet i Aust-Agder.

– Vi har håp om tariffavtale etter at bedriften ble en del av Rica-kjeden. Dette konsernet har en helt annen holdning til fagorganisasjonen enn en enkeltstående eiere.

– Vi konfererte med Fellesforbundet før vi la konferansen til Rica Hotell Grimstad, opplyser LOs distriktssekretær Agnes Norgaard.

– Dersom dette stedet nå ikke tegner tariffavtale, vil vi ikke lenger legge våre konferanser dit. Da er det helt uakseptabelt å bruke Rica. Vi bruker bedrifter som har LO-organiserte. Vi vil jo støtte våre egne medlemmer. Dessverre er det få hoteller og konferansesteder i Aust-Agder som har tariffavtale, så her har Fellesforbundet en jobb å gjøre, sier Agnes Norgaard.

Forbunda vet

– Alle forbundene og LOs distriktskontorer har en oversikt over hoteller og konferansesteder med tariffavtale og har fastsatt en prosedyre for bestilling. Den skal følges, fastslår Øivind T. Hansen, stedfortredende informasjonssjef i LO.

– Hva hvis de ansatte sliter med samarbeidsproblemer til tross for tariffavtale?

– LO sentralt har ingen oversikt over eventuelle lokale konflikter. Det er ikke en gang mulig for oss, svarer Øivind T. Hansen.

Annonse
Annonse