JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor skepsis til nytt rådslag

Statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) invitasjon til rådslag om samarbeid om arbeid fikk blandet mottakelse i Stortinget onsdag. Opposisjonens gjennomgangsmelodi var at den hadde hørt det meste før.

Troen på at regjeringen ville lytte til de råd den får, er ikke plagsomt stor, verken i Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti eller Venstre. Men de fleste er villige til å forsøke på nytt.

Stoltenberg bedyrer at rådslaget er alvorlig ment.

– Erfaringene med tidligere rådslag er gode, blant annet det vi hadde før finanskrisen. Derfor gjør vi det igjen, sier han, uten løfter om å følge alle råd og forslag som kommer inn.

Frp negativ

Mest negativ er Frp-leder Siv Jensen som hevder at regjeringen ikke er interessert i å høre på de innspillene Stortinget kommer med.

– Synspunkter jeg kom fram med i dag, ble avfeid etter noen få sekunder. Jeg hørte ingenting nytt, sier hun.

Jensen mener regjeringen er handlingslammet av intern uenighet, og etterlyser nye leteområder etter olje og gass for å sikre arbeidsplasser og hindre ordretørke i den oljerelaterte industrien.

– Mange av regjeringens store prosjekter er gått i vasket. Det er kanskje derfor den begynner å bli interessert i å lytte til folk, sier Frp-lederen.

Stoltenberg svarer at han ikke har problemer med at Jensen ikke er i topphumør, men mener det er alvorlig at hun gjentar faktiske feil.

– Jeg har aldri avfeid problemene i offshorenæringen. Regjeringen har åpnet nye store områder for leteboring, men vi er opptatt av å gjøre det miljømessig forsvarlig ved å gå skrittvis fram, sier han.

– Lett å harselere

– Det er lett å harselere med at regjeringen kommer med et nytt stort samråd, men det er viktig å lytte og ha prosesser, sier en noe mer positiv Høyre-leder Erna Solberg.

Men også hun konstaterer at statsministeren ikke kom en noen ny saker, og at det meste av det han trakk fram er diskutert i Stortinget de fire-fem siste årene.

Hun lover imidlertid at Høyre vil komme med sine innspill.

KrF-leder Dagfinn Høybråten ønsker at regjeringen skal være mer opptatt av verdier og ikke bare økonomi.

– Det var vitale mangler i redegjørelsen, sier han, og viser til at perspektivet på familiens betydning og styrkingen av små fellesskap ikke var tema.

– Velferd måles i mer enn økonomisk vekst, mener han.

Venstres leder, Trine Skei Grande, er også villig til å være med på rådslaget, men er litt usikker på hvor alvorlig det er ment.

– Vi vet best-holdningen preger regjeringen. Innspill blir sjelden møtt med stor respekt av flertallet, men vi prøver igjen, sier hun.

Arbeid viktigst

I sin redegjørelse la statsministeren stor vekt på arbeidslinjen.

– Ingenting gir oss sterkere rygg til å bære fremtidens velferdsutfordringer enn arbeid. Å holde ledigheten nede er derfor vår viktigste oppgave i den økonomiske politikken, slo han fast.

Statsministeren konstaterte at Norge så langt har kommet gjennom krisen med Europas laveste ledighet, men la til at det vil være et alvorlig feilgrep å tro at faren er over.

– Vi må være forberedt på at ledigheten kan komme til å øke også i Norge, advarte han.

Stoltenberg kom ellers med et klart signal om innstramninger på de kommende statsbudsjettene.

– Oljeinntektene finansierer nå hver åttende utgiftskrone på offentlige budsjetter. Fremover må vi holde igjen. Det gjør budsjettprioriteringene mer krevende. For det er nettopp arbeidsplasser og eksportrettet næringsliv som rammes hardest om vi ikke holder orden i økonomien, sa Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse