JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter regjeringen er for treg

Deler av opposisjonen og miljøorganisasjonene frykter at regjeringen går for sakte fram i klimakampen.

De krever en betydelig raskere framdrift enn regjeringen synes å ha lagt opp til.

Klimakur 2020 ble lagt fram hos Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) onsdag morgen, og overlevert miljøminister Erik Solheim (SV). Rapporten skal danne grunnlaget for hvilke konkrete tiltak regjeringen må sette inn for å nå målet om kutt i klimautslippene på 12-14 millioner tonn CO2 i Norge innen 2020. Norge skal redusere utslippene med mellom 15 og 17 millioner tonn, men får godskrevet 3 millioner tonn fordi skogen gjør en del av jobben for oss.

Haster

Klimakur-rapporten viser at vi har dårlig tid, mener klimapolitisk talsmann Nikolai Astrup i Høyre. Han ber regjeringen kaste seg rundt og sette inn klimatiltak raskere enn det miljøminister Erik Solheim (SV) skisserte under framleggelsen av klimakur 2020 onsdag.

– Vi har veldig dårlig tid hvis vi skal komme i mål tidsnok innen 2020. Klimameldingen kommer først i 2011, og da vil vi ikke se regjeringens forslag til nasjonale kutt før i 2012, sier Astrup til NTB.

Også KrFs klimapolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal mener miljøministeren er for treg. Solheim vil ha rapporten ut på en omfattende høring før han legger en helhetlig pakke fram for Stortinget med påfølgende debatt og vedtak.

– Spørsmålet er om vi har tid til den store studiesirkelen han skal sette i gang, sier Hjemdal.

Hun tar ellers rapporten til inntekt for klimapolitikken Kristelig Folkeparti har spilt inn til regjeringen gjennom klimaforliket.

– Dyre tiltak

Venstre mener regjeringen nøler i klimaarbeidet og krever at tiltakene i Klimakur-rapporten kommer på plass allerede i revideringen av statsbudsjettet til våren.

Frps klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er opptatt av at rapporten viser at det er vanskeligere å få til raske utslippskutt i Norge enn mange har trodd, og at Norge bør skrinlegge mål om å gjennomføre to tredeler av utslippskuttene nasjonalt.

– Mange av tiltakene i rapporten er dyrere og mer kompliserte enn politikere har gitt inntrykk av. Jeg ser ikke bort fra at klimaforliket må reforhandles om det fortsatt skal være relevant, sier Solvik-Olsen til NTB.

– Gode forslag

Også miljøorganisasjonene er opptatt av at tiltak må settes i gang kjappere enn skissert. Frederic Hauge i Bellona mener at regjeringen ikke kan vente med å gjennomføre tiltakene.

– Det blir langt vanskeligere for politikerne nå å la være å gjennomføre de nødvendige tiltakene, fordi vi har fått en lang liste over gode forslag. Det er bare å sette i gang, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Natur og Ungdom mener at regjeringen nå har alle redskapene for å kutte klimautslippene, og krever at klimakuren må begynne nå.

Transport

Ifølge Klimakur 2020 kan over 25 prosent av de totale utslippskuttene Norge må foreta nasjonalt, tas gjennom vidtrekkende tiltak innen transportsektoren. For folk flest innebærer det en sterk økning i bensin- og dieselprisene, billigere og bedre utbygd kollektivtrafikk og en omfattende overgang til bruk av biodrivstoff.

Rapporten er utarbeidet av Klif, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Oljedirektoratet. Rapporten skulle egentlig vært klar allerede i november i fjor, men fordi arbeidet har vært mer krevende enn først antatt ble fristen utsatt til februar. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse