JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

UD klarerte ikke Skah-barnas flukt

Utenriksdepartementet (UD) slår fast at de verken klarerte, planla eller organiserte aksjonen Anne Cecilie Hopstock iverksatte for få barna sine ut av Marokko.

Det fastslår UD onsdag etter å ha gått gjennom og vurdert utenrikstjenestens støtte til Anne Cecilie Hopstock i forbindelse med hendelsene der hun hentet sine mindreårige barn fra Marokko til Norge i juli 2009.

Barna var hos sin far olympiamesteren Khalid Skah i Marokko.

– Jeg er tilfreds med resultatene av gjennomgangen. Vi prioriterer saker som gjelder barn. Når norske barns sikkerhet er utsatt, er det vår plikt å bistå og denne saken avdekket en svært alvorlig situasjon for de to barna, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Deltok ikke

Representanter for utenrikstjenesten deltok ikke i transporten av de to barna fra Marokko til Norge eller i planleggingen av denne transporten, opplyser UD i en pressemelding onsdag

UD slår videre fast at den private operasjonen for å føre barna tilbake til Norge, ikke var klarert av utenriksdepartementet.

Basert på nye samtaler

UDs gjennomgang av saken er basert på nye samtaler med de sentrale aktørene i UD.

I tillegg er gjennomgangen basert på samtaler med sentrale aktører i andre relevante etater, samt rapporter fra Forsvaret og Politiet, opplyser departementet.

Marokkanske myndigheter har bedt norske myndigheter sørge for avhør av impliserte i saken. Denne henvendelsen håndteres av Justisdepartementet på vanlig måte, opplyser UD, som vil gi marokkanske myndigheter konklusjonene av gjennomgangen gjennom ordinære diplomatiske kanaler.

– Norge legger vekt på et godt og konstruktivt forhold til Marokko og vil i tiden fremover arbeide for at denne saken ikke skal være en belastning i det bilaterale forholdet, sier utenriksminister Støre. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse