JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anker verftsdom om lik lønn

En dom fra Oslo tingrett om samme lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske som norske arbeidere blir anket.

Ni verft krevde staten for erstatning etter at utenlandske arbeidere ble sikret samme lønns- og arbeidsvilkår som norske, men tapte i Oslo tingrett. Nå har de bestemt seg for å anke dommen, skriver magasinett.org, som er Magasinet for fagorganisertes nettavis.

– Det er besluttet at tingrettens dom blir anket, bekrefter Svein Oppegård, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Han presiserer at anken formelt ikke er sendt ennå.

Saken startet i Oslo tingrett i desember. Ni verft anla sak mot staten, med NHO og Norsk Industri som partshjelpere. De beskyldte Tariffnemnda for uforutsigbar og uryddig praksis etter at tariffavtalen for industriarbeiderne - verkstedsoverenskomsten - ble allmenngjort høsten 2008.

Allmenngjøring av tariffavtaler sikrer utenlandske arbeidere i uorganiserte bedrifter de samme minimumsnivåene for lønns- og arbeidsvilkår som sine norske kolleger og ses på som et viktig verktøy i kampen mot sosial dumping.

Saksøkerne krevde at vedtaket måtte bli ugyldiggjort, og de krevde erstatning for de økte kostnadene de var blitt påført.

– Forskriften om delvis allmenngjøring av verkstedsoverenskomsten for skips- og verftsindustrien er ikke i strid med EØS-retten og ligger innenfor allmenngjøringsloven, fastslår tingretten, som frifant staten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse