JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF under sperregrensen

KrF går tilbake over to prosentpoeng og havner under sperregrensen på fire prosent.

kjell.werner@anb.no

Det viser en fersk meningsmåling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den interne KrF-striden fører til velgerflukt. Partiet går tilbake 2,1 prosentpoeng og får 3,9 prosent oppslutning på partibarometeret for februar.

Hvis målingen hadde vært stortingsvalg så ville Kristelig folkeparti bare fått to mandater i nasjonalforsamlingen. I dag har KrF ti stortingsrepresentanter. KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke kommentere tallene.

Ap og H fram

Målingen viser for øvrig et klart borgerlig flertall med 92 mandater mot 77 rødgrønne. Høyre og Frp er temmelig nær flertall alene.

Arbeiderpartiet og Høyre er de store vinnerne i Opinions partibarometer. Statsministerens parti gjør et byks på 3,3 prosentpoeng og lander på 31,4 prosent.

Høyre kan notere en framgang på 2,5 prosentpoeng. Det konservative partiet får en score på 24,4 prosent. Erna Solberg leder dermed største partiet på borgerlig side, drøye to prosentpoeng foran Siv Jensens Frp.

Sentrumspartiene gjør det for tiden dårlig. Mens KrF altså ligger under sperregrensen, så vekker det heller ikke jubel i Venstre med 4,2 prosent på denne målingen. Også Senterpartiet går tilbake. Her er det femtallet som gjelder.

Opp på gjerdet

Valgforsker Bernt Aardal peker spesielt på KrFs tilbakegang. KrF-nestleder Inger Lise Hansen må ta mye av skylda for at det nå butter imot for partiet.

– Det interne bråket i KrF er nok årsaken. Hver fjerde KrF-velger har nå satt seg på gjerdet, sier Aardal med henvisning til bakgrunnstallene i målingen. Han kan ikke skimte noen merkbar overgang til andre partier.

– Samtidig er trolig KrF nede på det som måtte være igjen av det såkalte grunnfjellet. Også det skulle tyde på liten fare for avskalling til andre partier, sier valgforskeren.

Høyre står sterkt

Aardal poengterer at Høyre har desidert størst lojalitet blant dem som stemte på partiet ved stortingsvalget i fjor høst.

– Høyre har en lojalitet på 90 prosent og er tydeligvis inne i en oppadgående trend. Høyre avgir svært få stemmer fra Frp, mens Frp på sin side mister 13 prosent av sine velgere til Høyre, sier Aardal.

Han mener det er grunn til å merke seg at Frp ligger på samme nivå som forrige måned, til tross for at det har pågått en heftig debatt om islamisering den siste tiden.

– Fremskrittspartiets velgerskare er mer sammensatt enn tidligere, sier han og legger til at partiet nok allerede hentet inn velgerne som er kritisk til innvandring

Bernt Aardal tror Arbeiderpartiets framgang kan skyldes at bråket rundt biodieselsaken nå er ute av folks bevissthet. (ANB)

Tallenes tale

Opinions måling er tatt opp i perioden 9. til 16. februar ut fra Norstats webpanel. Tusen personer er spurt hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 77 prosent har gitt partipreferanse, som fordeler seg slik (endring fra januar i parentes):

Ap ... 31,4 prosent (fram 3,3)

SV ... 6,9 prosent (tilbake 0,2)

Sp ... 5,0 prosent (tilbake 1,0)

Høyre ... 24,4 prosent (fram 2,5)

Frp ... 22,3 prosent (fram 0,2)

KrF ... 3,9 prosent (tilbake 2,1)

Venstre ... 4,2 prosent (tilbake 0,5)

Rødt ... 1,4 prosent (tilbake 1,3)

Andre ... 0,5 prosent (tilbake 0,3) (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse