JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kunne blitt katastrofe

Petroleumstilsynet gir krass kritikk av styringen med modifikasjonsarbeidet etter lekkasjen på Statfjord A i mai. Både StatoilHydro, Industrikonsult og Aker Solutions får pålegg om forbedringer.

Lekkasjen oppsto under modifikasjonsarbeid i utstyrskaftet til Statfjord A-plattformen.

– Hendelsen kunne etter vår vurdering under marginalt endrete omstendigheter utviklet seg til å bli en storulykke, skriver Petroleumstilsynet.

Kritiserte nattarbeid

Lekkasjen skyldtes en plugg som løsnet. Store mengder råolje lekket ut, og førte til en avdamping av gass som skapte en eksplosiv atmosfære. Dette skjedde ved seks-tida om morgenen, altså i den siste timen av et tolv timer langt nattskift.

– Vi i Fellesforbundet er glade for at denne ulykken ikke tok liv eller førte til personskader. Men det var rein flaks! Ulykken skjedde på verst tenkelige tidspunkt, idet folk var i ferd med å våkne og stå opp, sa Øyvind Hopland i Fellesforbundet til Stavanger Aftenblad etter ulykken.

– StatoilHydro viser på ny at selskapet tenker for lite gjennom bruken av nattarbeid. Denne jobben burde vært gjort på dagtid. Vi vet at tidspress, økonomi og kapasitet på sengeplasser er det som styrer nattarbeidet i mange tilfeller, sa Hopland.

Må forbedre styringen

Pålegget til StatoilHydro sier blant annet at selskapet må gå gjennom og vurdere sin styring av modifikasjonsprosjekter.

Industrikonsult pålegges også å forbedre sin styring av aktiviteter, inkludert ”etterlevelse av gjeldende krav til utvikling og kvalifisering av utstyr og metoder, sikring av nødvendig kompetanse hos ledende og utførende personell og identifisering og håndtering av risiko forbundet med gjennomføring av oppdrag.”

Aker Solutions får pålegg om å forbedre selskapets styring av modifikasjonsoppdrag, inkludert ”identifisering av risiko og bruk av informasjon om risiko i planlegging og gjennomføring av risikofylte arbeidsoperasjoner, deriblant valg av arbeidsmetoder og utstyr og oppfølging av underleverandører.”

Annonse

Flere saker

Annonse