JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny plan kan redde villaksen

Mainstream Canada ønsker å få på plass en samordnet driftsplan for området der oppdrettsanleggene er plassert. Målet er å unngå at vill laks passerer anleggene og blir smittet av fiskelus.

Bakteppet for de foreslåtte tiltakene er sterke bekymringsmeldinger fra reiselivsorganisasjonen Wilderness Tourist Association, miljøorgansasjoner og urfolk i området.

– Lakseoppdretterne og regjeringen må handle umiddelbart, slik at neste års lakseyngel kan reddes, heter det i en pressemelding fra reiselivsorganisasjonen i Britisk Columbia. Norsk kapital – Marine Harvest, Cermaq and Grieg – står for 80 prosent av lakseproduksjonen der.

Stor inntektskilde truet

Villmarksturisme er big business i denne kanadiske delstaten, og turistbedriftene opplever at de rammes av sammenbruddet i laksens vandringer. I år er det rekordlav mengde av laksearten Pink som vender tilbake til Broughton-arkipelaget ved Vancouver-øya for å gyte.

Fiskelus tar livet av lakseyngel, og reiselivsorganisasjonen sier luseangrep på småfisken når de passerer oppdrettsanlegg er årsaken til problemene. Luseangrepene har store ringvirkninger i naturen, og dermed i villmarksbransjen. Deres forslag til løsning er midlertidig stengning av anlegg og overgang til lukkede laksebur.

Animasjonsfilm

En ny video er nettopp sluppet, i regi av en miljøorganisasjon. Animasjonsfilmen viser hva som skjer når lakseyngelen smittes av lus, og hvilke ringvirkninger dette har for dyreliv og lokalt næringsliv.

– Vitenskapelige beviser gjør det klart at norske lakseselskaper i Britisk Columbia dreper villaks. Vi kan bare håpe på at de norske selskapene vil flytte sine oppdrettsanlegg vekk fra vandringsrutene til den ville laksen, sier Craig Orr, direktør for Watershed Watch.

Interesseorganisasjonen til laksefarmene i Britisk Columbia avviser at oppdrettsanleggene er smittekilden.

Konkrete endringsforslag

Cermaqs styreleder Sigbjørn Johnsen, administrerende direktør Geir Isaksen og flere fra konsernledelsen og Mainstream Canada møtte representanter for Wilderness Tourist Association i august.

– Vurderer Mainstream Canada endringer i driften i det aktuelle området på bakgrunn av dette besøket?

Cermaqs informasjonsdirektør Lise Bergan svarer: – Mainstream har foreslått konkrete endringer i vår produksjon i Broughton-området for å etablere migrasjonsruter som ikke passerer aktive oppdrettsanlegg. Dette er forslag som også innebærer brakklegging av enkelte av våre anlegg og midlertidig tilpasning i andre anlegg.

Løpende dialog

Hun opplyser at det pågår en løpende dialog mellom selskapet og myndighetene om dette. Cermaq er også i dialog med miljøorganisasjoner og berørte First Nations (urfolk). En gjennomføring av planen for migrasjonsrutene krever at myndighetene har formell konsultasjon med berørte First Nations om saken.

– Vurderer dere overgang til lukkede anlegg? – Landbaserte, lukkede anlegg er vanlig for produksjon av settefisk (ferskvann), men vi har ikke planer om å gå over til lukkede anlegg i sjø. Vårt fokus er nå å få etablert den såkalte CAMP (samordnet driftsplan for området) med migrasjonsruter i Broughton-området.

Annonse
Annonse