JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede over nye leteområder

Oljeindustrien gleder seg over at regjeringen nå utlyser nye blokker i Barentshavet og Norskehavet. Men miljøbevegelsen raser.

kjell.werner@anb.no

– Oljeindustrien er veldig tilfreds med at regjeringen har valgt å inkludere nye områder. Det gjelder spesielt i nord i tilknytning til områder hvor det allerede er gjort nye funn, sier fagsjef Erling Kvadsheim i Oljeindustriens landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– I Barentshavet er det tildelt blokker i et område lenger øst for Goliat. Her er det påvist ressurser tidligere, men disse er ikke i seg selv lønnsomme. Sammen med nye funn kan det gi lønnsomhet, sier Kvadsheim.

63 blokker

Olje- og energidepartementet kunngjorde fredag utlysning av tildeling i modne områder som er forhånddefinert, og dermed kommer i tillegg til de ordinære konsesjonsrundene.

– Jeg legger med dette til rette for nye funn, nye utbygginger og ny aktivitet i nord, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

I Barentshavet gjelder det 20 blokker, mens Norskehavet er utvidet med 43 blokker.

Levert tilbake

Letearealene som nå utlyses er hovedsakelig tilbakeleverte blokker der det tidligere har foregått petroleumsaktivitet.

Oljeministeren mener at god og regelmessig tilgang på leteareal er nødvendig for å sikre videre aktivitet på norsk sokkel.

– Vi foretar nå den største utvidelsen av området som er omfattet av tildeling i forhåndsdefinerte områder siden ordningen ble etablert i 2003, sier Riis-Johansen. Han hevder at utvidelsen er i tråd med forvaltningsplanene.

Rasende miljøbevegelse

Miljøbevegelsen er imidlertid rasende.

– Over halvparten av områdene som utlyses er områder som regjeringens egne miljøfaglige direktorat har anbefalt at det ikke drives oljevirksomhet i. Det åpnes for oljeboring i kystnære områder hvor skadene på sjøfugl kan bli store, nær viktige fiskeriområder og nær viktige korallrev, sier lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken til NTB.

– Regjeringen oppfører seg som oljeindustriens nikkedukker og gir den enda flere områder å forurense på, hevder Natur- og Ungdom-leder Ola Skaalvik Elvevold.

(ANB)

Annonse
Annonse