JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen i Nederland går av

Regjeringen har brutt sammen på grunn av intern uenighet om landets soldater i Afghanistan.

Regjeringen gikk i oppløsning lørdag etter at de to største partiene i koalisjonen ikke klarte å bli enige om landets Afghanistansoldater skal trekkes tilbake i år.

Statsminister Jan Peter Balkenendes regjering kollapset natt til lørdag etter et maratonmøte som varte i 16 timer.

– Senere i dag vil jeg levere inn statsrådene og viseministrenes oppsigelser til hennes majestet dronningen, sa Balkende natt til lørdag.

NATO-forespørsel

Regjeringspartnerne klarte ikke å bli enige om de skulle si ja til NATOs forespørsel om å forlenge perioden for de nederlandske soldatene i Afghanistan.

NATO, med USAs president Barack Obama i spissen, trapper opp kampen mot Taliban. Forsvarsalliansen har derfor bedt Nederland om å «utforske muligheten» for at soldatene kan bli værende i Uruzgan-provinsen i Sør-Afghanistan ett år lenger enn planlagt. Soldatene skal etter planen trekkes ut innen utgangen av august.

Balkende ville forlenge

Balkendes sentrum-høyre parti Kristeligdemokratene (CDA), som var det største partiet i koalisjonen, var åpen for å forlenge Afghanistan-oppdraget.

Men dette møtte sterk motstand hos visestatsminister Wouter Bos og det nederlandske arbeiderpartiet, som vil trekke soldatene hjem som planlagt.

Regjeringen til Jan Peter Balkende har sittet i tre år.

Budsjettunderskudd

Dersom det blir holdt nyvalg før neste års budsjett blir lagt fram i september, så vil det annullere en eksisterende avtale om å vente med besparinger og kutt til 2011, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det kan føre til at en ny regjering setter i verk innsparingstiltak for å få ned budsjettunderskuddet. Denne uken økte regjeringens tenketank det anslaget for budsjettunderskuddet i 2010 til 6,1 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse