JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Størst fravær i IA-bedrifter

Bedrifter som ikke har inngått avtale om inkluderende arbeidsliv har vesentlig lavere sykefravær enn bedrifter med IA-avtale.

kjell.werner@anb.no

Det viser sykefraværsstatistikken til Nav. Aller størst er forskjellen i staten.

– Dette er oppsiktsvekkende. Denne statistikken bør legge ekstra press på partene om å komme frem til en IA-avtale med langt mer omfattende virkemidler enn dagens, sier stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han sikter til at det var nettopp IA-avtalen som skulle få ned sykefraværet.

– Det er et interessant å merke seg at bedrifter uten IA-avtale har hatt og har et langt lavere sykefravær enn bedrifter med IA-avtale, sier Eriksson, som også er leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Ligger høyt over

I fjor høst lå sykefraværet i IA-bedriftene på 7,2 prosent, mens det bare var 6,6 prosent i bedriftene som ikke har inngått avtale om inkluderende arbeidsliv. I alle år siden 2005 viser statistikken en stor forskjell på disse bedriftene.

Statlige virksomheter med IA-avtale hadde et sykefravær på 6,4 prosent, mens statlig virksomhet uten avtale lå på halvparten av dette nivået.

– Jeg bare registrerer at bedrifter som er underlagt statlig forvaltning med IA-avtale har dobbelt så høyt sykefravær enn bedrifter i statlig forvaltning som ikke har slik avtale, sier Eriksson tørt.

Krever resultater

– Makter ikke partene å komme frem til en ny IA-avtale som sikrer klare resultater og fører sykefraværet ned på samme eller lavere nivå enn hva som er tilfellet for bedrifter uten IA-avtale, vil hele IA-prosjektet være en gedigen fiasko. IA-prosjektetet vil da i realiteten være dødt, konkluderer Eriksson.

Han forteller at Frp er for en ny IA-avtale, men det forutsetter resultater.

– Realiteten er jo at bedrifter uten IA-avtale i både statlig og kommunal forvaltning har overoppfylt målsetningen om 20 prosent reduksjon, mens man for bedrifter med IA-avtale i samme sektor har hatt en økning, sier Eriksson. (ANB)

Annonse
Annonse