JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om småbarnsforeldre

Arbeidsgiverforeningen Spekter mener foreldre som tar ut fødselspermisjon mens de er i midlertidige stillinger skal «straffes» ved å måtte jobbe lenger før de får rett til fast ansettelse.

frode.ronning@lomedia.no

Småbarnsforeldre i midlertidige stillinger må vente lenger før de får fast ansettelse, hvis arbeidsgiverforeningen Spekter får gjennomslag for sitt syn.

Da Arbeidsmiljøloven ble endret fra 2006 fikk midlertidig ansatte styrket sine rettigheter. En lovendring gjør at de som har gått midlertidig ansatt i fire år hos én og samme arbeidsgiver, må regnes som fast ansatt.

Skal jobbe ekstra

Arbeidsgiverforeningen Spekter mener imidlertid at foreldre som har tatt ut fødselspermisjon må jobbe ekstra, tilsvarende permisjonens lengre, før de kan kreve fast ansettelse. Og Spekter mener å ha arbeidsmiljøloven på sin side.

For å ta et eksempel på hvordan det blir hvis Spekter får gjennomslag for sin oppfatning: En midlertidig ansatt som har tatt åtte måneders fødselspermisjon, kan ikke kreve fast ansettelse før det har gått fire år og åtte måneder etter at hun møtte første dag hos arbeidsgiveren.

Hvis Spekter får gjennomslag, vil dette gjelde samtlige arbeidstakere i Norge, siden striden dreier seg om arbeidsmiljøloven.

Møter motstand

Spekters tolkning av arbeidsmiljøloven møter motstand i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. I et brev, sendt til Spekter i juli, påpeker departementet at fravær i forbindelse med fødselspermisjon ikke skal gå til fradrag ved beregning av ansettelsestidas lengde.

Spekter slår seg ikke til ro med svaret fra departementet.

– Dette er en fortolkning fra departementet. Hva som er gjeldende rett på området må domstolen ta stilling til, uttaler direktør Rolv Økland i arbeidsgiverforeningen Spekter.

– Departementet tar feil

Økland mener departementet tar feil, og lar det skinne igjennom at Spekter ikke vil fraråde en medlemsbedrift å prøve saken for retten.

– Jeg har vanskelig for å forstå at departementet har rettskildemessig dekning for sitt syn. Departementets vurdering står i strid med det som står i innstilingen fra arbeidslivslovutvalget og odeltingsproposisjonen, fortsetter Økland.

Likestillings- og diskrimineringsombudet støtter departementet.

– Vårt utgangspunkt er at man ikke skal trekke fra permisjonstida, uttaler seniorrådgiver May Schwartz hos ombudet.

Likebehandling av foreldrene

Mandag denne uka behandlet LO forslagene fra likelønnskommisjonen, og blant de viktigste innspillene fra LO er å sikre større likebehandling av foreldrene ved uttak av fødselspermisjon.

Spekters syn på midlertidig ansatte kan synes å dra i motsatt retning, all den tid mødre tar ut det aller meste av fødselspermisjonen. Midlertidig ansatte kvinner vil derfor måtte vente lenger på fast ansettelse enn midlertidig ansatte menn.

– Vil Spekters syn i denne saken svekke rettighetene til ansatte som har vært ute i foreldrepermisjon? – Loven ble vedtatt i 2005, og lovgiver tok da stilling til avveiningen av de ulike hensyn. Vår oppgave er nå å veilede våre medlemmer i hva som er gjeldende rett slik at både arbeidsgivere og arbeidstakere er sikret tydelighet og forutsigbarhet i hvordan gjeldende lovverk skal forstås, svarer Økland.

Flere tilfeller om en stund?

– Loven trådte i kraft i 2006. Har dette med fødselspermisjon sett opp mot retten til fast ansettelse etter fire år blitt en problemstilling allerede? – På grunn av overgangsreglene vil jeg tro at det allerede vil kunne finnes tilfeller der dette er en problemstilling. Det er videre grunn til å tro at dette blir mer aktuelt når loven har virket lenger, for eksempel i 2009 eller 2010, uttaler Økland.

Spekter organiserer i hovedsak bedrifter som er fristilt fra offentlig sektor, enten i form av at det er egne, offentlig eide selskaper, eller de er blitt privatisert.

Arbeidsmiljølovens § 14.9.5. sikrer at midlertidig ansatte har krav på fast stilling hvis de har vært hos én og samme arbeidsgiver sammenhengende i fire år.

Annonse

Flere saker

Annonse

Arbeidsmiljølovens § 14.9.5. sikrer at midlertidig ansatte har krav på fast stilling hvis de har vært hos én og samme arbeidsgiver sammenhengende i fire år.