JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever opptak hele året

Soria Moria-løftet om minst to barnehageopptak i året lar vente på seg. Høyre foreslår at det innføres fortløpende opptak.

En uke før fristen for å søke barnehageplass går ut 1. mars, sitter titusener av foreldre og fyller ut søknadspapirene.

Men bare hvis barnet er født før 1. september har man lovfestet rett til plass. Det politiske løftet «full barnehagedekning» gjelder ikke alle. I Soria Moria-erklæringen står det at «Regjeringen vil sikre at kommunene oppfyller retten til barnehageplass. Målsettingen på sikt er å innføre krav om minimum to opptak i året til barnehager for å redusere ventetiden.»

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Roger Sandum, sier til Dagsavisen at dette skal innføres i løpet av neste stortingsperiode. Men han kan ikke si når.

– Gammeldags

Høyres familiepolitiske talskvinne Linda Hofstad Helleland vil gå mye lenger enn regjeringen, og kommer om kort tid til å foreslå i Stortinget at man skroter det gamle systemet med hovedopptak, og innfører fortløpende opptak hele året. Partiet vil også knytte en lovfestet rett til barnehageplass for ettåringer til dette fortløpende opptaket.

– Det gamle opptakssystemet er gammeldags, stivbeint og ikke fleksibelt nok for foreldrene, sier Helleland til Dagsavisen.

– Det er på høy tid at vi får et nytt system, med opptak hver dag, hele året. Det systemet vi har nå, er sikkert bra for de kommunale byråkratene. Men det er ikke bra for foreldrene som søker plass, sier Helleland.

Hun får støtte av både Kristelig Folkepartis og Fremskrittspartiets medlemmer i familie- og kulturkomiteen.

– Vi stiller oss positive til et slikt forslag, sier Frps Solveig Horne.

KrFs Øyvind Håbrekke mener et minimum må være at regjeringen innfører to hovedopptak, og legger til at han prinsipielt ønsker seg fortløpende opptak.

Aps Gunn Karin Gjul, som leder familiekomiteen, mener imidlertid at dette må skje skrittvis:

– Det er ønskelig med flere hovedopptak, men Høyres forslag er for ambisiøst. Mange kommuner har ikke sjanse i havet til å innfri fortløpende opptak nå. Det blir altfor ambisiøst, mener hun.

Hvorfor ikke regjeringen er mest offensiv, skyldes penger.

– Dette er et budsjettspørsmål, og en slik endring vil bli foreslår over et statsbudsjett, sier Roger Sandum i Kunnskapsdepartementet, som understreker at det foregår fortløpende opptak i kommunene allerede.

– Men den lovfestede retten til barnehageplass for ettåringer, er knyttet til hovedopptakene, sier han.

Ett år er målet i Oslo

Både Oslo og Bergen tror de skal greie å skaffe barnehageplass til alle som har lovfestet rett til det.

Utdanningsbyråd i Oslo, Torger Ødegård (H), sier at det neste målet er barnehageplass til alle barn som har fylt ett år.

I Bergen er fokuset nå på fordeling mellom bydelene. Byråd for barnehage og skole i Bergen, Filip Rygg (KrF), forteller at Bergen har flere barnehageplasser stående tomme, men de er på feil sted.

– Det kommer flest plasser i de bydelene hvor det er lettest å bygge, og da blir det ubalanse. I to bydeler står det barnehageplasser tomme, mens det er vanskelig å få plass i Sentrum og Arna. Derfor må kommunen inn og bygge plasser der, sier Rygg. (ANB)

Annonse
Annonse