JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnspotten er død, leve likelønn

I dag vedtar LO opplegget for tariffoppgjøret. Nå kan kampen for likelønn begynne.

torgny.hasaas@lomedia.no

Når dagens representantskapsmøte i LO er over, er endelig det tåpelige ordet likelønnspott parkert en gang for alle.

For temmelig nøyaktig to år siden la likelønnskommisjonen under ledelse av Anne Enger fram sin innstilling «Kjønn og lønn». Innstillingen inneholder utrolig mye bra drøfting rundt spørsmålet hvorfor tjener kvinner mindre enn menn.

Det forslaget som fikk mest oppmerksomhet var forslaget om et lønnsløft for langtidsutdannete kvinnegrupper i offentlig sektor. De foreslo: «Lønnsløftet går ut på at det bevilges friske midler over statsbudsjettet, om lag 3 milliarder, som i forbindelse med en tariffrevisjon skal brukes til å heve lønnsnivået i kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor.»

Dette forslaget fikk umiddelbart navnet «likelønnspott».

Da forslaget kom var det stille fra LO hold. LO-ledelsen hadde problemer med å forholde seg til et forslag fra et offentlig utvalg som grep så direkte inn i hele tariffprosessen. De første kommentarene fra nåværende nestleder i LO, Tor Arne Solbakken, var direkte negative. Etter hvert modererte LO seg, men Arve Bakke, leder i Fellesforbundet har aldri vært tvil: Likelønnspott er noe tull.

Nå har representantskapet talt. I vedtaket eksisterer ikke ordet likelønnspott, men likelønn går like fullt som en rød tråd gjennom dokumentet, og ved siden av sikring av kjøpekraften for alle, så er det likelønn som gjelder:

LOs krav:

– Sikring av kjøpekraften for alle

– En kombinasjon av egne tillegg, bedring av minstesatser og garantiordninger som fremmer likelønn og bekjemper lavlønn.

– Strukturelle tiltak rettet mot å fremme likelønn, seriøsitet og lønnsevne i utsatte bransjer,

– Prioritering av kvinnedominerte grupper i offentlig sektor innenfor sentralt avtalte rammer.

– Trepartsprosjekt i offentlig sektor for nedbygging av ufrivillig deltid.

Med unntak av kjøpekraftkravet omfatter LOs krav tiltak som vil være med å fremme likelønn både i offentlig og privat sektor, både for langtidsutdannete og ufaglærte.

Likelønnspott var et blindspor, men det vil ikke forundre meg om de som elsker symbolkamper, vil vise til likelønnspotten for å dokumentere LO-ledelsens svik mot kvinnene.

Hvis en skal nå fram med et likelønnskrav er ikke skippertak løsninga. Da må en bygge stein på stein.

Det er lett å angripe likelønnskommisjonen. Men noe honnør bør de få. For det første at de har gjennomført en utredning som inneholder lass med ammunisjon for likelønn og dokumentasjon på hvordan lønnsforskjellene oppstår og utvikler seg. Og for det andre har det ubrukelig likelønnspottbegrepet gjort at likelønn har vært et hett tema hele veien.

Dessverre gjør finanskrisa det antagelig svært vanskelig å få til noen store løft på området denne gangen. På den andre sida har regjeringa i Soria Moria II lovt å bidra.

Annonse

Flere saker

Annonse