JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppdyrking av myr blir forbudt

Landbruksminister Lars Peder Brekk vil forby oppdyrking av myrområder.

– Nydyrking av myr fører til store klimagassutslipp, sier Lars Peder Brekk.

Han forteller at endringen av nydyrkingsforskriften er en direkte oppfølging av regjeringens klimamelding for landbruket.

Forslaget innebærer at det blir forbudt å dyrke opp en myr som er større enn to mål og har et torvlag som er tykkere enn 30 centimeter. Hvis det er snakk om en mindre myr enn dette, så skal nydyrking vurderes opp mot det aktuelle klimautslippet.

Nydyrking av myr vil alltid føre til betydelige klimagassutslipp i en periode etter at nydyrkingen er foretatt. Bioforsk har beregnet årlige CO2-uslippene fra dyrket myr til mellom to og tre tonn per mål. Det er mellom 20 og 40 ganger mer enn det som bindes av CO2 i naturlig myr.

I høringsbrevet om saken poengter Landbruksdepartementet at der er spesielt viktig å unngå oppdyrking av dyp myr. Ett mål med to meter tykt torvlag inneholder cirka 150 tonn med karbon. Dette kan igjen føre til et utslipp på mer enn 500 tonn CO2 og flere hundre kilo lystgass før torvlaget er brutt ned og jorda er omdannet til mineraljord.

Det finnes om lag 2,5 millioner mål med dyrkbar myr i Norge. I forfjor ble det gitt tillatelser til å dyrke opp 400 mål med myr her i landet. (ANB)

Annonse
Annonse