JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye tiltak mot sosial dumping

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) gikk i dag langt i å love regionale verneombud i servicesektoren.

frode.ronning@lomedia.no

Fellesforbundet har lenge krevd flere verktøy for å rydde opp blant useriøse arbeidsgivere i hotell- og restaurantbransjen. Nå kan det se ut som forbundet blir bønnhørt av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Statsråden var invitert til Fellesforbundets arrangement for et anstendig arbeidsliv. Andersen trakk der fram ett av regjeringens bidrag: Handlingsplan nummer to mot sosial dumping. Planen vil bli presentert tirsdag 7. oktober – samtidig som statsbudsjettet blir lagt fram.

Fire sektorer Andersen lover at handlingsplan nummer to mot sosial dumping skal bringe tiltak innen fire sektorer:

– Hotell og restaurant

– Renhold

– Landbruk

– Industri

Statsråden har merket seg Fellesforbundets store interesse for regionale verneombud innen hotell- og restaurantsektoren.

– Jeg kan ikke si noe om at vi kommer til å lansere dette. Det må jeg snakke om 7. oktober, sa ministeren, mens han lot det skinne igjennom at Fellesforbundet etter alt å dømme vil få innfridd ett av sine viktigste krav i kampen mot sosial dumping.

Ringevakter

De mange ekstravaktene og ringevaktene i hotellnæringa blir trolig også fornøyd når regjeringens handlingsplan legges fram om ei uke. Statsråden har merket seg at hotellene organiserer arbeidet slik at en veldig stor andel av de ansatte jobber midlertidig og med kortvarige engasjementer.

– Trenger vi tiltak mot misbruk av ringevikarer? spurte statsråden i sitt foredrag.

Svaret vil han gi 7. oktober.

Markeringer verden rundt

Fellesforbundets leder Arve Bakke fortalte at fagorganisasjoner verden over gjennomfører markeringer for et anstendig arbeidsliv (decent work) 7. oktober. Fordi statsbudsjettet legges fram i Norge denne dagen valgte Fellesforbundet å framskynde den norske markeringa til 30. september.

Bakke påpekte at situasjonen i Norge er mye bedre enn i mange andre land. Men han krever at norske bedrifter i utlandet må skjerpe seg, og trakk særlig fram Kongsberg Automotive, som har en konflikt med sine ansatte i Ohio i USA. Bedriften har gått til lock-out mot de ansatte og samtidig hentet inn ufaglærte streikebrytere.

– For meg er dette uanstendig og en praksis vi gjorde opp med her i Norge før krigen, påpekte Bakke, og fortsatte:

– Det er nok lov med streikebryteri i USA, men vanlig er det ikke.

– Eksempel til etterfølgelse

Bakke trakk fram et norsk selskap som han mener kan tjene som eksempel til etterfølgelse: Aker ASA. Fellesforbundet er nesten i mål med en internasjonal rammeavtale, som skal omfatte Akers virksomhet også utenfor Norge. Utkastet til avtale ligger nå til godkjenning hos den internasjonale metallarbeiderføderasjonen IMF.

– Aker anerkjenner at fast ansatte er en fordel for selskapet, og at de ikke skal bruke midlertidige og innleide til å undergrave rettighetene for fast ansatte. Aker ville derfor ikke oppført seg som Kongsberg Automotive, mener Bakke.

Han konkluderer derfor med at Aker har en høyere etisk standard enn Kongsberg Automotive.

Per i dag finnes det rundt 60 globale rammeavtaler med multinasjonale selskaper. Samtidig er det 65.000 multinasjonale selskaper i verden.

Annonse
Annonse